Duurzaam wassen? Het kan met deze vijf tips

Wil je graag op een duurzame manier met kleding omgaan? Denk er dan aan dat het duurzaamste kledingstuk in je kledingkast hangt. Het is belangrijk om de kleding te koesteren die je al hebt: was en droog je kleding duurzaam en verzorg je kleding goed. Duurzaam wassen en drogen betekent niet alleen je ecologische impact verminderen, maar het is ook goed voor je kleding én het helpt je om geld te besparen.

Hoe je dat doet? Met deze tips helpen we je alvast op weg.

  1. Was bewust en niet te vaak: door weinig te wassen verleng je de levensduur van je kleding. Draai dus geen onnodige wasjes. Is je kleding niet echt vuil, hang het dan even in de buitenlucht of stoom je kleding.
  2. Kies voor duurzaam wasmiddel en doseer het goed: 90% van de mensen gebruikt te veel wasproduct. Dit zorgt voor een onnodige milieu-impact, geldverspilling en (vooral als je vaak wast op lage temperatuur) wasmiddelresten in de wasmachine. Doseer dus bewuster en kies voor een milieuvriendelijk wasmiddel.
  3. Was op een lage temperatuur of ecoprogramma: Het verwarmen van het water heeft een grote impact. De meeste kleding kan je best wassen op 30 graden (dat bespaart ook veel energie). Was alleen op 40 of 60 graden als je kleding echt vuil is of als hygiëne extra belangrijk is (zoals beddengoed en handdoeken). Was één keer per maand op 90 graden. Deze kookwas zorgt ervoor dat je wasmachine proper blijft. Alle achtergebleven zeepresten verdwijnen, net als schimmels, bacteriën en vervelende geurtjes.
  4. Vang microplastics op: Wist je dat 35% van de microplastics in de oceaan afkomstig is van textiel? Synthetische kleding geeft veel microplastics af in de wasmachine, dat in de riool terechtkomt. Gebruik dus een waszak. Deze waszak vangt microplastics op. Kies bij nieuwe kledingaankopen beter voor kleding van biologisch afbreekbare (natuurlijke) materialen. Dan heb je dit probleem niet.
  5. Droog je was duurzaam: droog je was het liefst buiten (of binnen) op een droogrek. Dat is het goedkoopste en het meest duurzame.

Heb je zelf nog extra tips? Deel ze gerust in de reacties.

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *