Ben jij ook plantenblind?

De term ‘plantenblindheid’ heeft niets te maken met je zicht. Het beschrijft het verschijnsel dat mensen planten niet opmerken en daardoor ook minder waarderen. Met dieren voelen we makkelijker een connectie, met planten is dat moeilijker. Dat heeft ook te maken met het feit dat onze kennis over planten de voorbije decennia verminderd is.

Planten zijn nochtans heel belangrijk voor de lucht- en bodemkwaliteit, voor een koelend effect bij hitte, voor de opname van CO2 en zelfs voor ons mentaal welzijn. Wetenschappers zijn het erover eens dat planten ongetwijfeld een groot deel van de oplossing zullen vormen voor de problemen waar we komende jaren mee geconfronteerd zullen worden.

Er zijn meerdere redenen die leiden tot plantenblindheid. In het algemeen kunnen we stellen dat hoe meer connectie en affiniteit we ergens mee voelen, hoe meer aandacht en zorg we het geven.

  • Tegenwoordig krijgen we een overdaad aan visuele informatie te verwerken. Daardoor moeten onze hersenen keuzes maken. We kunnen ons niet overal tegelijkertijd op concentreren. Planten bewegen over het algemeen niet of weinig. Ze hebben ook geen gezicht en lijken in de verste verte niet op ons. Daarom hebben onze hersenen de neiging om ze als achtergrondruis te behandelen.
  • Daarnaast geraken we als maatschappij steeds meer losgekoppeld van de natuur, en dus ook van de planten die daarin voorkomen. Daardoor onderschatten we hoe langer hoe meer de essentiële rol die planten spelen voor het overleven van mens en dier. Maar ook beleidsmakers, leerkrachten en opvoeders worden op deze manier plantenblind, waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen. Kinderen komen minder in contact met de natuur en dus ook met de planten die erin leven. Ongekend is onbemind, zegt men, en dat geldt dus ook voor planten.

Daarom hebben we dringend nood aan een collectieve bewustwording over het belang van planten. Alles start met het beter informeren en zo het plantenbewustzijn te vergroten. Waarom kent niemand nog de namen van de verschillende plantensoorten die we tegenkomen in de natuur? We kennen nochtans wel de meeste merken door slechts een logo te zien. Denk maar aan de swoosh van Nike, de appel van Apple, enz. Waarom (her)kennen we de planten in de natuur dan niet (meer)?

Misschien hebben planten wel nood aan plantfluencers? Influencers die plantgerichte content op sociale media maken. Op deze manier krijgt het plantenrijk de publieke aandacht die het verdient. Wie voelt zich geroepen?

En voor nu kan je je natuurlijke intelligentie alvast vergroten met een plantengids of artificiële hulpmiddelen. Wij zijn alvast fan van de app ObsIdentify om onze plantenkennis bij te spijkeren. Maar er zijn nog een heleboel andere apps die je hiervoor kan gebruiken. Welke app of plantengids gebruiken jullie?

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *