Voedselverspilling vermijden? Enkele tips

Uit cijfers van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) blijkt dat Vlaamse gezinnen jaarlijks 224 027 ton eetbaar voedsel weggooien. Dat is ongeveer 34 kilo per Vlaming! Bovendien komen de meeste voedselresten dan nog eens terecht bij het restafval. Concreet betekent dit dat het afval verbrand wordt. Dit afval hoort echter niet thuis bij het restafval, maar bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval), dat de basis vormt voor compost.

Als je de mogelijkheid hebt, composteer je dus best je groente-, fruit- en tuinafval. Compost is een goede meststof en bodemverbeteraar. Het voordeel is dat je compost makkelijk zelf kan maken in je eigen tuin.

Heb je geen tuin? Dan is het belangrijk om je afval op een correcte manier te sorteren.

Maar … je kan natuurlijk ook gewoon proberen om afval te vermijden. Zeker voedselverspilling is makkelijk te voorkomen. Koop wat je nodig hebt en kook op maat, zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Enkele tips om voedselverspilling tegen te gaan:

  • Check je voorraad: wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Zorg dat je een goed zicht hebt op je voorraad voordat je boodschappen doet.
  • Maak een boodschappenlijst én planning: als je een boodschappenlijstje maakt, ga je minder snel impulsaankopen doen. Zorg er ook voor dat je op voorhand een weekplanning maakt, daardoor voorkom je dat je te veel koopt.
  • Kook op maat: probeer zoveel mogelijk rekening te houden met correcte hoeveelheden zodat je geen overschotten hebt.

Heb je toch restjes of overschotten in huis? Probeer daar dan creatief mee aan de slag te gaan en deze te verwerken in gerechten in plaats van ze weg te gooien. Eén van de makkelijkste manieren om restjes groenten te verwerken, is het maken van soep. Overrijp of restjes fruit kan je dan weer verwerken in bananenbrood, smoothies of een lekkere crumble. Ook met restjes oud brood kan je veel kanten uit, denk maar aan een heerlijke broodpudding, croutons of verloren brood/wentelteefjes.

Voedsel weggooien is dus helemaal niet nodig! Wat is jouw favoriete recept op basis van restjes?

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *