Waarom de werelddag tegen kinderarbeid nog steeds noodzakelijk is …

Maandag 12 juni vindt de “Werelddag tegen Kinderarbeid” plaats. Op deze dag vragen de Verenigde Naties aandacht voor werkende kinderen. Uiteraard vallen niet alle taken die kinderen uitvoeren meteen onder de term ‘kinderarbeid’. Vanaf het moment dat kinderen werk uitvoeren dat mentaal, fysiek, sociaal of moreel gevaarlijk is voor hen, of dat het werk ervoor zorgt dat ze niet naar school kunnen gaan, spreken we van kinderarbeid. Wereldwijd werken er momenteel nog steeds ongeveer 215 miljoen kinderen. 69 miljoen daarvan gaan niet naar school, anderen combineren het werken met een beetje onderwijs.

Kinderen die moeten werken, kunnen hierdoor niet gewoon kind zijn. Daar lijden ze onder, zowel lichamelijk als geestelijk. En daar zijn wij met z’n allen mee verantwoordelijk voor. De producten die door kinderen worden gemaakt, belanden namelijk in onze winkelkar of online winkelmandje. Denk maar aan het katoen dat wordt gebruikt om onze T-shirts te maken, de koffie en thee die we drinken, de mineralen die nodig zijn om onze smartphones of elektrische wagens te maken, de palmolie in onze chocolade, enz.

Multinationals blijven de prijzen drukken, hetgeen leidt tot een uitbuiting waar niemand zich nog verantwoordelijk voor voelt. Structurele veranderingen zijn dus nodig. Zolang een familie te weinig inkomen heeft om te overleven, zullen kinderen blijven werken en niet naar school gaan.

Menswaardig werk voor volwassenen, het respect voor de rechten van de mens, universele sociale bescherming en gratis kwaliteitsvol onderwijs zijn allemaal voorwaarden om kinderarbeid uit de wereld te bannen. Daarom is de werelddag tegen kinderarbeid ook nog steeds noodzakelijk.

India is het land met de meeste kindarbeiders. 4,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar werken er in India. Deze kinderen werken vooral in steengroeven en in kledingfabrieken.

Een jeugdroman die deze problematiek op een indrukwekkende manier in kaart brengt, is ‘Made by Indira’, geschreven door Caja Cazemier en Martine Letterie. Een aanrader, zowel voor jongeren als voor minder jonge mensen. In dit boek staat de kinderarbeid in de kledingindustrie in India centraal. Het verhaal wordt om beurten verteld vanuit het standpunt van een Nederlands (Terra) en een Indiaas meisje (Indira). Als lezer krijg je op een heel toegankelijke en realistische manier inzicht in wat er zich afspeelt in de kledingindustrie. Een aanrader!