Internationale Yoga Dag: 6 redenen waarom yoga goed is voor ieder van ons

Op 21 juni is het Internationale Yoga Dag. Er werd voor 21 juni gekozen, omdat dit de langste dag van het jaar is. Het beoefenen van yoga heeft een heleboel voordelen, zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid.

Enkele voordelen op een rijtje:

  • Flexibiliteit en kracht: Yoga omvat verschillende houdingen en bewegingen die helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de spieren. Door regelmatig yoga te beoefenen, zal je merken dat je fysieke kracht en flexibiliteit verbetert.
  • Stressvermindering: Het beoefenen van yoga kan je helpen om makkelijker te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Yoga omvat namelijk ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning.
  • Lichaamshouding en balans: Door yoga word je je meer bewust van je lichaamshouding. Yoga helpt ook je lichaamshouding te verbeteren. Daarnaast bevordert yoga ook het evenwichtsgevoel en de stabiliteit, wat zeker bij (oudere) volwassenen belangrijk is.
  • Verhoogde energie en vitaliteit: Yoga stimuleert de doorbloeding en houdt de energiekanalen van het lichaam open. Daardoor verhoogt je energieniveau en je algemene welzijn.
  • Verbeterde ademhaling: Door yoga leer je bewust om te gaan met je ademhaling. Een bewuste ademhaling is heel belangrijk. Door ademhalingsoefeningen verbeter je de zuurstoftoevoer doorheen je lichaam en wordt je ademhaling efficiënter. Dit vermindert stress en ondersteunt je gezondheid.
  • Concentratie en focus: Door de geest te kalmeren en je bewust te zijn van het huidige moment tijdens een yogaoefening, kan je afleiding verminderen en je concentratievermogen vergroten. Daardoor verbetert je focus ook in het algemeen.

Het regelmatig beoefenen van yoga kan dus een positieve invloed hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid en zal ook bijdragen aan een gevoel van welzijn en balans in je dagelijkse leven. Of zoals Rolf Gates het zegt: “Yoga is not a workout, it’s a work-in”.