Drie redenen om onze oceanen te beschermen

Enkele weken geleden was het Wereld Oceanen Dag. Dit jaar stond deze dag in het teken van plasticvervuiling. Het beschermen van de oceanen is – letterlijk – levensbelangrijk. Oceanen zijn namelijk essentieel voor het welzijn van de planeet en alle levensvormen, inclusief de mens.

Waarom zijn de oceanen zo belangrijk voor ons?  Drie redenen:

  • Biodiversiteit en ecologisch evenwicht: De oceanen herbergen een ongelooflijke diversiteit aan planten, dieren en micro-organismen. Zo vormen ze een complex ecosysteem waarin verschillende soorten met elkaar verbonden zijn. De oceanen zijn dus essentieel om de biodiversiteit te behouden en het ecologische evenwicht te handhaven.
  • Klimaatregulatie: De oceanen spelen een belangrijke rol in het reguleren van het klimaat op aarde. Ze zijn als het ware een soort van warmteregelaar. De oceanen nemen namelijk warmte op, waardoor ze de temperatuur van de aarde onder controle helpen te houden. Het behoud van gezonde oceanen helpt dus bij het verminderen van de impact van de klimaatverandering.
  • Blauwe longen: De oceanen worden ook welk eens de blauwe longen van de aarde genoemd. Ongeveer één op de twee van je ademhalingen wordt geproduceerd door fytoplankton in de oceanen. Ze nemen grote hoeveelheden CO2 op en leveren ongeveer de helft van de zuurstof die we inademen. De CO2 die wij als mensen uitstoten met bijvoorbeeld fabrieken en vliegtuigen worden dan weer door de algen opgenomen. Daarmee spelen ze een ontzettend belangrijk rol in het reguleren van ons klimaat.

Het is dus heel belangrijk om onze oceanen te beschermen. Er zijn verschillende zaken die we zelf kunnen doen om de oceanen te beschermen.

  • Verminder plasticgebruik: Een eerste belangrijke (en makkelijke) stap is te stoppen met het kopen en gebruiken van wegwerpplastic. Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven beschikbaar. Per jaar komt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht.
  • Vermijd producten met microplastics: Veel verzorgingsproducten bevatten microplastics die in de oceaan terecht kunnen komen. Kies dus voor producten die vrij zijn van microplastics (of maak zelf natuurlijke alternatieven).
  • Vermijd producten die het koraalrif schaden: Gebruik zonnebrandcrèmes die geen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor koraalriffen. Kies dus voor milieuvriendelijke zonneproducten.
  • Doe mee aan opruimacties: Neem deel aan opruimacties op stranden om zwerfvuil te verwijderen. Dit helpt de oceanen schoon te houden en voorkomt dat het afval in zee belandt.
  • Eet duurzaam gevangen vis: Als je vis of zeevruchten eet, kies dan voor soorten die duurzaam worden gevangen of gekweekt. Dit helpt overbevissing te voorkomen en de vispopulaties te beschermen.

Onthoud dat alle beetjes helpen. Zelfs de kleinste acties kunnen een verschil maken. Door bewuste keuzes te maken en anderen te inspireren, draag je bij aan het behoud van de oceanen voor toekomstige generaties.