Vergeet de solden: met tweedehandskleding scoor je het hele jaar door!

De eerste helft van juli zit er alweer op. Dat betekent dat ook de solden halverwege zijn. Je weet wel, de periode in het jaar waarbij het merendeel van de consumenten verslaafd lijkt te zijn aan korting en daardoor niet meer nadenkt of men bepaalde items wel nodig heeft, maar vooral denkt in termen van ‘zo fijn dat ik dit jurkje heb kunnen scoren aan de helft van de prijs’. Want daar gaat het precies vooral om: ‘scoren’, d.i. zo weinig mogelijk betalen én zoveel mogelijk consumeren

Waarom zijn solden overbodig?

Vroeger hoorde je mensen met een gemiddelde lichaamsbouw vaak zeggen ‘ik vind nooit iets in de solden, mijn maat is er dan niet meer’. Dat is voltooid verleden tijd. Werkelijk álles vind je nu nog in de solden. En net daar schuilt het probleem.

We kopen met z’n allen nog veel te veel kleding. Bovendien wordt veel kleding vaak niet of slechts zelden gedragen. En … check maar eens bij jezelf: kledingstukken die je zelden of nooit draagt, zitten daar niet vaak kledingstukken tussen die je in de solden gekocht hebt?

Dus waarom kleding kopen in de solden, die we dan meestal toch niet dragen? Die we vooral kopen, omdat we denken dat we een buitenkansje gescoord hebben? Of omdat we vinden dat we het toch niet kunnen laten liggen voor deze prijs? Vreemde redenen toch, als je erbij stilstaat?

Ook COSH! heeft aan deze problematiek een interessante blogpost gewijd.

Tweedehandskleding al overwogen?

Een goed en duurzaam alternatief voor de solden is het kopen van tweedehandskleding. Tweedehands staat al lang niet meer voor oubollig, ouderwets, vies en versleten. Nee, tweedehandskleding is hip en trendy. Zeker jongeren vinden hoe langer hoe makkelijker hun weg naar tweedehandswinkels. Door tweedehandskleding te kopen, kan je het hele jaar door leuke kleding – al dan niet vintage – kopen aan zachte prijsjes, je onderscheiden van de anderen door de unieke stuks én bewust leven. Driedubbelcheck!

Nog niet overtuigd? We zetten de voordelen van tweedehandskleding nog even op een rijtje:

  • Duurzaamheid: Het kopen van tweedehandskleding draagt bij aan het verlengen van de levensduur van kledingstukken en vermindert de vraag naar nieuwe productie. Door tweedehandskleding te kopen, help je de hoeveelheid textielafval te verminderen.
  • Lagere milieu-impact: De productie van nieuwe kleding heeft een aanzienlijke milieu-impact. Het vereist het gebruik van talrijke (natuurlijke) grondstoffen. Het kopen van tweedehandskleding helpt deze impact te verminderen, omdat er geen nieuwe middelen nodig zijn, want deze kleding is al in omloop.
  • Unieke stijl: Tweedehandskleding biedt de mogelijkheid om unieke stukken te vinden die niet meer in de reguliere winkels verkrijgbaar zijn. Het geeft je de kans om je eigen stijl te ontwikkelen en je te onderscheiden van de massa.
  • Kostenbesparing: Tweedehandskleding is over het algemeen goedkoper dan nieuwe kleding. Hierdoor kun je geld besparen terwijl je nog steeds kwaliteitsvolle kledingstukken kunt vinden. Doordat je bij het kopen van tweedehandskleding meestal bewuster op zoek moet gaan, is de kans op miskopen ook kleiner dan bij het solden-shoppen.

Cijfers om bij stil te staan

Jaarlijks wordt er in België zo’n 120 000 ton kleding ingezameld, zowel door commerciële spelers als ngo’s. Daarvan is ongeveer 40 000 ton afkomstig uit het buitenland. Dat komt omdat onze capaciteit voor sortering hoger is dan die van onze buurlanden, waardoor er ook textiel uit Frankrijk en Duitsland hierheen komt om gesorteerd te worden. Sarah Vandoorne stelt in haar boek ‘Kleerkastvasten’ dat er in België zo’n zestig kledingstukken per persoon per jaar (!!) gedoneerd worden. Daarmee zijn we koploper in Europa. Ter vergelijking: in Nederland gaat het om veertig kledingstukken per persoon per jaar.

Toch hameren afvalstoffenmaatschappijen erop dat er nog steeds te veel textiel in de vuilnisbak belandt, terwijl het evengoed gedoneerd had kunnen worden. Uit cijfers van OVAM blijkt dat de Vlaming jaarlijks 5,2 kilogram textiel bij het vuilnis achterlaat. In Nederland is dat 9,5 kilogram per Nederlander.

Een nog beter alternatief dan tweedehandskleding kopen, is kleding ruilen. Dat kan informeel tussen vrienden/vriendinnen of op evenementen. In België bestaat Swishing, een platform dat kledingruilen organiseert.

Of waarom ruilen we kleding niet meer in onze eigen ‘village’? Vroeger was het de logica zelve dat je je spullen en kleding met elkaar deelde, in plaats van er een prijs op te kleven en online te gooien. Zeker met kinderkleding was dat zo. Dat gevoel van solidariteit zijn we gaandeweg misschien een beetje verloren, door alles een waarde te geven. Dus misschien iets om in ons achterhoofd te houden?

One comment

Comments are closed.