Duurzaam terug naar school? 5 tips!

Vrijdag is het zover! De start van het nieuwe schooljaar. Start je graag zo duurzaam mogelijk? Dan geven we je enkele praktische tips.

(1) Milieuvriendelijke schoolbenodigdheden: Sommige scholen geven lijsten mee wat er verwacht wordt aan te kopen, andere scholen stellen materiaal ter beschikking. Denk eraan dat het zeker niet nodig is om elk jaar alles nieuw te kopen. Kijk eerst even wat jullie thuis nog hebben en beslis dan pas of het nodig is om nieuwe schoolspullen te kopen. Ook in de Kringwinkel vind je trouwens een heleboel schoolmateriaal. Hebben jullie toch nieuwe schoolbenodigdheden nodig, kies dan voor duurzaam materiaal, zoals gerecycleerde papierproducten en milieuvriendelijke pennen en potloden.

(2) Duurzame boekentas: Naar school gaan zonder boekentas kan niet. Dat betekent niet dat je elk jaar een nieuwe moet kopen. Daarom is het belangrijk om voor een stevig, kwalitatief en tijdloos model én design te kiezen. Een boekentas maakt namelijk heel wat mee en moet dus echt wel stevig zijn. Ook een tijdloos design is belangrijk om een aantal schooljaren mee te gaan.

Heb je toch een nieuwe boekentas nodig, kies dan voor een duurzaam merk. Er is echt wel wat keuze in duurzame boekentassen of rugzakken, denk maar aan merken zoals Melawear, Trixie Baby, Fresk, Engel, Freitag, Fjällräven, enzovoort. Of kies voor een tweedehandsexemplaar. Dat is altijd de meest duurzame keuze. Misschien is je boekentas ook gewoon te herstellen. Meer en meer winkels bieden namelijk een hersteldienst aan.

(3) Kies voor tweedehandskleding: Kinderen groeien én dat is maar goed ook! Kregen je kinderen of tieners een groeispurt en ben je op zoek naar nieuwe kledij voor je kinderen om het schooljaar te starten? Denk dan zeker aan tweedehandskleding. Je vindt hoe langer hoe meer fijne tweedehandswinkels of webshops voor tweedehandskinderkleding. De keuze is enorm. Een prachtige outfit scoren lukt dus zeker. Weet je niet waar te starten, neem dan eens een kijkje op ons Instagramaccount (@sustainableliving.be). Daar deelden we een tijdje geleden heel wat leuke adresjes.

(4) Duurzame lunch: Kinderen brengen veel uren door op school. Daarom is het belangrijk een voedzame en gezonde lunch te voorzien. Alles start natuurlijk met het verpakken van de lunch. Tegenwoordig hoeven een brooddoos en drinkfles zelfs niet meer van plastic te zijn. Roestvrijstaal bijvoorbeeld is een duurzamere optie en gaat ook langer mee. Er bestaat een ruime keuze in allerhande duurzame materialen en merken. Vergeet ook niet om alle spullen te labelen, zodat ze niet verloren gaan.

(5) Duurzaam vervoer: Hebben jullie al gehoord van het STOP-principe? Dit duurzaam mobiliteitsprincipe gaat uit van eerst Stappen, dan Trappen, vervolgens Openbaar vervoer en dan pas Privévervoer. Woon je vlakbij school? Dan is wandelen of fietsen om naar school te gaan altijd een goede keuze. Op deze manier starten je kinderen (en jullie, als ouders) de dag met een portie gezonde buitenlucht. Woon je verder weg van school? Neem dan het openbaar vervoer of denk aan carpoolen.

Duurzaam leven begint met kleine stappen zetten, het nieuwe schooljaar is hiervoor een ideaal moment. Alle beetjes helpen. We hopen dat jullie met bovenstaande tips inspiratie gekregen hebben om het nieuwe schooljaar op een duurzame manier te starten. Heel veel succes én plezier in het nieuwe schooljaar!