Goed op weg: maak het verschil door je duurzaam te verplaatsen

Morgen, 16 september, start de week van de mobiliteit. Tijdens deze week staan duurzame verplaatsingen centraal en worden er tal van acties georganiseerd voor fietsers en voetgangers. Noteer alvast onderstaande data:

  • Zondag 17 september: autovrije zondag
  • Vrijdag 22 september: strapdag (met als thema ‘klimaat’)
  • Vrijdag 22 september: world car free day

We verplaatsen ons allemaal. Toch is het belangrijk je bewust te zijn van het feit dat elke verplaatsing een impact heeft op de maatschappij en de omgeving. Een overconsumptie van onze mobiliteit leidt tot files, geluidshinder, luchtvervuiling, verkeersonveiligheid, enzovoort. Daarom is het belangrijk om op een duurzame manier met mobiliteit om te gaan.

Duurzame mobiliteit: 3 V’s staan centraal

Netwerk duurzame mobiliteit stelt 3 V’s voorop om een duurzame mobiliteit te realiseren, namelijk Verminderen, Verschuiven, Verschonen.

  • Verminderen: Sta bewust stil bij je verplaatsingen. Verminder bijvoorbeeld je verplaatsingen door te telewerken en vermijd onnodige verplaatsingen.
  • Verschuiven: Verschuif je verplaatsingen van de auto naar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Het STOP-principe is hierbij een goede leidraad, namelijk Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en gemeenschappelijk personenvervoer. Als te voet, met de fiets of het openbaar vervoer geen optie is, denk dan aan carpoolen.
  • Verschonen: Soms blijft de auto nog steeds het meest aangewezen vervoersmiddel. Probeer de negatieve impact zoveel mogelijk te beperken of je verplaatsing te ‘verschonen’. Denk bijvoorbeeld aan een deelwagen, carpoolen of een elektrische wagen.

Meer dan elektrisch rijden

Onder duurzame mobiliteit verstaan we dus het organiseren van onze verplaatsingen op een duurzame manier, d.i. met minder nadelige gevolgen voor het milieu. Duurzame mobiliteit omvat dus veel meer dan alleen maar elektrisch autorijden.

Zoals bij veel elementen in ons dagelijks leven is het belangrijk ons de vraag te stellen: zijn alle verplaatsingen nodig? Deze reflectie is de eerste stap. Kunnen we verplaatsingen verminderen?

Mensen zijn gewoontedieren. Soms nemen we de auto uit gewoonte terwijl het een verplaatsing is die we ook te voet of met de fiets kunnen doen. Bovendien is voldoende bewegen belangrijk voor je gezondheid. Door bewuster om te gaan met je verplaatsingen is het ook makkelijker om voldoende beweging in je dag te integreren.

Hoe organiseer jij je mobiliteit op een duurzame manier?

Meer lezen? Lees dan ook het artikel Laat de auto eens wat vaker staan

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *