World Mental Health Day: Hoe dragen we zorg voor ons mentaal welzijn?

Burn-out, chronische vermoeidheid, depressie, … heel wat mensen vinden het moeilijk hun mentaal welzijn op peil te houden. Vandaag, 10 oktober, stellen we mentale gezondheid centraal op World Mental Health Day.

Volgens psycholoog Paul Verhaeghe kan de klimaatcrisis een gamechanger zijn. Interessante stelling! Zijn meest recente boek ‘Onbehagen’ staat nog op onze leeslijst, maar graag staan we al even stil bij enkele interessante vaststellingen.

Ondanks het feit dat de welvaart op alle vlakken toeneemt, neemt ook de onrust in onze maatschappij toe. Paul Verhaeghe stelt in dit boek dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende problemen. In onze tijd zijn dat bijvoorbeeld burn-out, het imposter syndroom of de angst om uitgesloten te worden. Door de ratrace in onze huidige samenleving verliezen mensen zichzelf en vallen ze (langdurig) uit. Volgens Verhaeghe is dit te wijten aan de permanente stress waaraan mensen blootgesteld worden.

Er is de voorbije twintig jaar een toename van het aantal langdurig zieken en ook het aantal psychologische en mentale problemen neemt toe. Veel mensen ervaren dat ze niet gelukkiger worden van economische groei.

Een verandering komt vaak voort vanuit een crisis. Ondanks het feit dat heel wat mensen pleiten voor een economie die minder ondermijnend is voor mens en klimaat, blijft het moeilijk dit in beweging te krijgen.

Toch kan de klimaatcrisis volgens Verhaeghe een gamechanger zijn. De klimaatcrisis en de ecologische bezorgdheid kunnen belangrijke elementen zijn die ons verbinden. Meer en meer mensen beseffen dat goed voor het klimaat zorgen, samenhangt met goed voor onszelf (en onze medemens) zorgen.

Mensen kunnen ook zelf belangrijke acties ondernemen en het roer zelf in handen nemen. Als we de planeet niet goed behandelen, laten we voor toekomstige generaties een wereld achter die moeilijker bewoonbaar en minder vruchtbaar is. Ook dat zal een enorme impact op het mentale welzijn van toekomstige generaties hebben. Een gezonde planeet biedt een betere levenskwaliteit voor alle levende wezens, inclusief mensen. Het is dus belangrijk om zowel goed voor onszelf als voor de planeet te zorgen, omdat onze gezondheid en (mentaal) welzijn nauw verbonden zijn met de gezondheid en het welzijn van de planeet waarop we leven.

Wat als we allemaal proberen om klimaatvriendelijk gedrag als ons innerlijk kompas te gebruiken? En we elkaar trachten te inspireren met positieve en duurzame verhalen, waardoor we samen aan een groter verhaal werken. Een verhaal dat goed is voor onze planeet én ons (mentaal) welzijn. Hoe mooi zou dat niet zijn … de klimaatverandering als gamechanger gebruiken dus, en er een positief verhaal van maken!