De meeste mensen worden zich meer en meer bewust van de impact die onze consumptie, het kopen van producten, op het milieu heeft. Bewust(er) consumeren is dus belangrijk. Tweedehands (spullen) kopen maakt daar deel van uit, want op die manier zorgen we ervoor dat producten langer in omloop blijven en dus minder snel op de afvalberg terechtkomen.
Tweedehands winkelen kan tegenwoordig op heel wat plaatsen, zowel online als offline. Vandaag, op de Dag van de Kringwinkel, zetten we de kringwinkel in de spotlights. Hét grote voordeel van de kringloopwinkel is dat je er zowel terecht kan voor meubels, kleding en allerlei huis-, tuin- en keukenspullen. Bovendien hebben de kringwinkels ook een maatschappelijk doel. Dankzij sociale tewerkstelling krijgen mensen die (nog) niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen nieuwe kansen om te groeien, werkervaring op te doen en hun talenten te ontplooien.
Sommige mensen vergelijken een bezoek aan de kringloopwinkel met een schattenjacht, anderen beschouwen het als een (makkelijke) manier om te starten met een duurzaam leven. Bovendien is het ook goed voor je portemonnee, want tweedehandsproducten kosten gemiddeld 30% minder dan nieuwe producten. Leuk weetje: in de kringloopwinkel is het verschil meestal nog groter.
Meer dan voldoende redenen om te starten met een duurzamer leven door (vaker) tweedehands te kopen, niet? Want één ding is zeker: er zijn al meer dan voldoende spullen en producten in omloop, aanbod genoeg dus!
Wat als we met z’n allen van tweedehandsshoppen de norm maken? Tweedehandsshoppen is niet zomaar winkelen; het is een bewuste keuze om duurzamer in het leven te staan én een unieke en persoonlijke stijl te ontwikkelen. Het is een manier om de wereld van consumptie te herdefiniëren. Daar willen we toch allemaal aan meewerken, niet?