Het belang van duurzaam consumeren: vooruit naar vroeger

We consumeren veel … te veel. Daarover zijn velen het ondertussen al eens. Toch blijft het belangrijk om na te denken over de manier waarop we consumeren. We kopen veelal impulsief, zowel online als offline. We besteden weinig aandacht aan de herkomst van de producten die we kopen. En we kopen te veel (onnodige) producten. Dit alles heeft grote gevolgen voor het milieu, de samenleving en uiteindelijk ook voor onszelf. Daarom wordt een andere manier van consumeren steeds belangrijker.

Bewustwording impact

Een van de eerste stappen in het veranderen van ons consumptiepatroon is bewustwording. We moeten ons bewust zijn van de ecologische, sociale en economische impact van onze aankopen. Het produceren en transporteren van goederen heeft vaak een enorme ecologische voetafdruk. Bovendien leiden sommige productieprocessen ook tot uitbuiting van arbeiders en/of onrechtvaardige of gevaarlijke werkomstandigheden.

Kiezen voor duurzaamheid

Een andere manier van consumeren houdt in dat we meer én bewust kiezen voor duurzame alternatieven. Dit betekent niet alleen letten op milieuvriendelijke productieprocessen, maar ook op eerlijke handel, respect voor arbeidsomstandigheden en het vermijden van kinderarbeid. Het kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten kan ook bijdragen aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Het is dus belangrijk om kritischer te kijken naar wat je écht nodig hebt en op deze manier te proberen om overbodige aankopen te vermijden. Daarnaast kan je ook zoveel mogelijk tweedehandsproducten kopen en/of investeren in kwaliteitsproducten die langer meegaan of die je kan laten herstellen. Zo verminderen we de hoeveelheid afval en dragen we allemaal samen bij aan een meer duurzame samenleving.

De perfecte storm

Ook Jan Rotmans pleit in het boek ‘De perfecte storm: Op zoek naar een nieuwe balans’ minder te vervuilen, verspillen en bezitten. Dat betekent echter niet dat de economie helemaal niet meer mag groeien. Het is net belangrijk (en te hopen) dat alles op het vlak van hergebruik, circulariteit en duurzaamheid de komende jaren net heel erg groeit. Anders kunnen we de problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden niet oplossen. Rotmans is daarom voorstander van regeneratieve groei of anders gezegd: groei die niet ten koste gaat van de natuur, maar haar juist sterker maakt. Rotmans stelt dat het belangrijk is om ‘vooruit naar vroeger’ te gaan, of met andere woorden op een moderne manier terug naar de basis te gaan. Daarbij is het belangrijk om de mens centraal te stellen, maar wel in balans met de natuur. Of zoals Rotmans het zegt ‘ECOcentrisch’. Want zolang wij ons als mens superieur blijven voelen, vernietigen we de natuur en daarmee uiteindelijk ook onszelf.

Door bewuster te consumeren en meer oog te hebben voor de natuur kunnen we een positieve bijdrage leveren aan een duurzamere én een welvarende toekomst voor iedereen. Want het is geen of-of verhaal, maar en-en.

Leestip! De perfecte storm: op zoek naar een nieuwe balans – Jan Rotmans

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *