De kringwinkels in Vlaanderen hebben nog nooit zoveel verkocht als het afgelopen jaar. Duurzaamheid en bewuste consumptie worden voor veel mensen hoe langer hoe belangrijker. De kringloopwinkel wordt dan ook steeds vaker gezien als een ware schatkamer. Niet alleen vanwege de betaalbare vondsten en unieke stukken, maar zeker ook vanwege de positieve impact die de kringloopcentra hebben op onze planeet en samenleving.
Een tweede leven
In de kringloopwinkel krijgen oude items een nieuw leven. Meubels, kledingstukken, (vintage) accessoires, … allemaal krijgen ze hier als het ware een tweede kans. Het resultaat? Een win-win situatie, zowel voor de koper als voor het milieu. Door te kiezen voor hergebruik verminderen we de druk op de grondstoffen en vermijden we onnodige productie. Bovendien kies je door te kiezen voor de kringloopwinkel voor een persoonlijke stijl én unieke stukken.
Tweedehands is een succesverhaal
De Vlaamse kringloopcentra zijn een succesverhaal: in 2022 werd 85 362 ton of 12.7 kg potentieel herbruikbare goederen per inwoner gered van de afvalberg. Daarvan kreeg maar liefst 40 385 ton spullen een nieuwe toekomst of met andere woorden 6 kg per Vlaming. Dit is een stijging van 4% vergeleken met het jaar daarvoor.
Tweedehands kopen blijkt steeds populairder, want maar liefst 7 miljoen klanten vonden in de 127 Kringwinkels hun spullen (1 miljoen meer dan vorig jaar). De meest geliefde producten blijven textiel, huisraad (decoratie en keukengerief) en meubelen. Textiel bleek dit jaar de absolute topper.
Positieve impact
Bovendien is kopen in de kringloopwinkel niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de tewerkstelling. 6150 medewerkers zijn elke dag in de weer om tweedehands een tweede kans te geven. Elke medewerker van de Kring(loop)winkel in de textielafdeling bespaart maar liefst 27 ton CO2 per jaar. Van een positieve impact gesproken!
Deze cijfers bevestigen wat ook op breder Europees vlak te zien is: de sector heeft meer dan ooit de wind in de zeilen. In lijn met de Europese Green Deal willen de kringloopcentra de komende jaren nog meer inzetten op lokaal hergebruik.
Een kanttekening bij dit alles: uit deze cijfers blijkt ook dat we nog steeds te veel spullen kopen. Bewust consumeren blijft dus uitermate belangrijk! Er zijn al zoveel spullen in omloop … het is dus echt niet nodig om nieuwe spullen te blijven kopen. De keuze voor tweedehands, al dan niet in de kringloopwinkel, is zo belangrijk. Het is noodzakelijk voor de wereld om ons heen én dus ook voor onszelf.