De maand maart is nog nooit zo warm geweest als dit jaar. Dit is jammer genoeg geen verrassing meer. Het is de tiende maand op rij waarin een wereldwijd warmterecord is verbroken. Sinds juni vorig jaar was elk maand warmer dan ooit gemeten.
De laatste jaren volgde het ene record na het andere. De periode 2011 – 2020 is het warmste decennium ooit. De recordtemperaturen van de voorbije tien maanden worden veroorzaakt door een combinatie van de klimaatverandering en het weerfenomeen El Nino. Het einde van El Nino is bijna in zicht, maar dat geldt niet voor de klimaatverandering.
Van smeltende ijskappen tot extreme weersomstandigheden, de signalen zijn overal om ons heen. Veel mensen maken zich dan ook – terecht – zorgen over de klimaatverandering. Toch blijkt dat velen onder ons het moeilijk vinden om zelf actie te ondernemen. Om allerlei redenen: we weten niet wat we zelf kunnen doen; we vrezen dat we zullen moeten inboeten op comfort; we denken dat alles dat te maken heeft met duurzaamheid ook duurder is; enzovoort.
Als burger beseffen we goed dat er iets moet gebeuren. Als consument kijken we toch nog vaak de andere kant op.
Bovendien is het ook niet gemakkelijk om in je eentje actie te ondernemen én uiteraard moeten vooral de overheid en de industrie in actie schieten. Maar toch houdt niets ons tegen om alvast het goede voorbeeld te geven, toch? Dus … wat kunnen we zelf doen?
Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN) stelt dat veranderingen in onze levensstijl en gedrag kunnen leiden tot een vermindering van 40 tot 70% in broeikasgasemissies tegen 2050. De opwarming van de aarde begint bij ons allemaal. Dus ook de oplossing!
Hier vind je alvast een top vijf van wat je zelf kan doen:
– Beperk je energieverbruik door energiezuinige apparaten te gebruiken, onnodige verlichting uit te schakelen, te isoleren en bewust om te gaan met verwarming en koeling in je huis
– Kies (veel vaker) voor milieuvriendelijkere vervoersmiddelen zoals fietsen, wandelen, openbaar vervoer, carpoolen of het gebruik van elektrische voertuigen. En probeer vliegen (uiteraard) zoveel mogelijk te vermijden
– Ga spaarzamer om met water. Repareer lekkende kranen, gebruik waar mogelijk regenwater en gebruik waterbesparende apparatuur, zoals een spaardouchekop
– Verminder je vleesconsumptie, kies voor lokaal geproduceerd voedsel en minimaliseer voedselverspilling
– Maak bewuste keuzes bij het kopen van producten. Vraag je af of je dit wel echt nodig hebt. Kies voor duurzame en milieuvriendelijke opties, verminder het gebruik van wegwerpitems en recycleer zo veel mogelijk
Hoewel de uitdagingen van de klimaatverandering complex zijn, kan je wel degelijk een verschil maken door je levensstijl aan te passen en je gedrag te veranderen. Zelfs de kleinste acties of veranderingen kunnen een impact hebben. Want zeg nu zelf, we willen allemaal onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem, toch?