Hoe snel gaat de tijd?! Nog minder dan een week en de zomervakantie is alweer voorbij. Willen de kinderen zich nog ontspannen met een goed boek, maar hebben ze geen inspiratie? Wij zetten een aantal boekentips op een rijtje. Uiteraard met duurzaamheid als insteek! Ook altijd interessant om boeken te gebruiken om de dialoog en het gesprek thuis te voeren. Met deze boekenlijst lukt dat zeker.
Sustainable Stories – Naomi Queeckers
De Sustainable Stories zijn lees- en doeboekjes voor kinderen, gebaseerd op de SDG’s (de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties). Elk boek belicht een van de SDG’s. Momenteel zijn er drie boeken beschikbaar: (1) Een dak voor slak: in dit boek leert je kind wat armoede is en hoe je dit probleem kan bestrijden; (2) Trol wil weer lol: je kind leert wat gezondheid betekent en ontdekt concrete acties om gezondheid en welzijn in eigen handen te nemen en (3) Vlinders moed geeft gloed: in dit boek leer je wat duurzame energie is en hoe je bewust met energie kan omgaan.
Er verschijnen zeventien boeken, telkens gebaseerd op een van de Sustainable Development Goals. De boeken zijn ideaal als gespreksstarter thuis of op school.
Groeien broeken aan bomen? – Jasmien Wynants
Uiteraard niet, maar waar komt een broek dan wel vandaan? In dit boek kom je te weten hoe kleding gemaakt wordt en wie er allemaal betrokken is bij de keten. Je leert een heleboel interessante feiten en weetjes, zonder dat het belerend overkomt. Via een kleurrijke reis met illustraties en korte tekstjes leer je meer over de kledingproductie en -consumptie. Hoe wordt kleding in elkaar gezet, welke materialen worden gebruikt, hoe kan je zelf zorg dragen voor je kleding, enzovoort. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf acht jaar, maar ook als volwassene leer je ontzettend veel bij als je het voorleest.
Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst
Ooit stonden er palmen op de Noordpool. En misschien staan ze er ooit wel weer. Het klimaat verandert namelijk voortdurend. Maar … de laatste jaren verandert het klimaat wel heel snel. En die klimaatverandering is moeilijk om goed te begrijpen. In ‘Palmen op de Noordpool’ vertelt Marc ter Horst op een heel begrijpelijke manier over klimaatverandering. Klimaatverandering is namelijk van alle tijden, maar is nu toch een heel ander verhaal.
Het boek is een heel toegankelijk en leerrijk boek voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen leren zeker dingen bij. Dus ook heel fijn om samen met jouw kinderen te lezen.
Lily – Tom De Cock
Beton! Wat een boek … heb je thuis tieners die op zoek zijn naar een spannend, maar ook herkenbaar verhaal, geef hen dan Lily cadeau. Vanaf pagina één word je als lezer meegezogen in hoe de wereld er in de toekomst uitziet, én misschien ligt deze wereld wel dichter bij de onze dan we in eerste instantie zouden denken…
Lily is een veertienjarige influencer waarbij alles draait rond het aantal volgers en kapseltrends. Ze leeft in de beschermde én afgeschermde nieuwe wereld, waarbij de stijgende zeespiegel en stijgende temperaturen geen probleem lijken te vormen. Tot Lily de zestienjarige Samuel ontmoet en ze terechtkomen in een wereld die voor hen onbekend is.
Lily is een heerlijk boek, dat leest als een trein. Spannend én avontuurlijk. Maar bovenal is het een boek dat je aan het denken zet. Wat kunnen wij als individu betekenen? Wat kunnen wij doen? Hoe gaan we om met onze planeet en de natuur? Enzovoort.
Het tweede boek van Lily, Storm, ligt hier al klaar. En we kijken uiteraard ook uit naar nummer drie en vier! Een echte aanrader voor jongeren vanaf 12 jaar (én hun ouders).
Dor – Neal & Jarrod Shusterman
Over ‘Dor’ schreven we al eens een recensie, maar omdat we het zo een fantastisch boek vinden, staan we er graag nog eens bij stil.
Dor vertelt het verhaal van Alyssa, een gewone Amerikaanse tiener, die in Californië woont. Tot er op een dag geen water meer uit de kraan komt en de helse zoektocht naar dit levensnoodzakelijke goed start.
Dor is een vlot geschreven boek, waarbij je het gevoel hebt dat je naar een film kijkt. Doorheen het verhaal zijn de paniek en de dorst erg voelbaar. Vader en zoon Shusterman stellen in deze young adult een aangrijpend beeld van een samenleving centraal waarin water ontbreekt. Het boek laat je nadenken over ons gedrag. Zolang er elke dag water uit de kraan komt, staan we niet (of te weinig) stil bij de dramatische gevolgen van een watertekort door klimaatverandering. Ook voor jongeren die minder vaak (of graag) lezen, is dit boek een echte aanrader!
We wensen jullie heel veel leesplezier! Ontbreken er nog boeken volgens jullie? Deel ze gerust!