Herbruikbare watjes, zeepbars en shampoobars: duurzamer zijn in de badkamer is makkelijker dan je denkt. In de badkamer gebruiken we namelijk nog al te vaak single-use-producten. Nochtans zijn deze producten makkelijk te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven.
Misschien gebruik je al wasbare watjes, maar staat je badkamer vol producten die je niet gebruikt? Duurzamer consumeren is makkelijker dan we vaak denken, zeker nu het aanbod milieuvriendelijkere producten alsmaar ruimer wordt.
Met enkele kleine aanpassingen in je badkamer verklein je je ecologische voetafdruk al. Hanteer daarbij deze regel van drie: reduce, reuse, recycle. Verminder, hergebruik en recycleer; in deze volgorde.
(1) Consuminder
Minder consumeren blijft de meest duurzame oplossing. Dat betekent niet dat je geen verzorgingsproducten of cosmetica meer mag kopen, maar heb je alle producten in je badkamer werkelijk nodig? Gebruik je ze regelmatig? Als je graag verschillende producten in je badkamer hebt, kies dan voor voor een verpakkingsloos product, zoals een shampoo- of zeepbar. De impact hiervan is enorm. Eén shampoobar spaart de productie, het transport en het weggooien van drie flessen shampoo uit.
(2) Hergebruik
Meer en meer hygiëneproducten, zoals watjes, scheermesjes en oorstaafjes, hebben een herbruikbare versie. Wegwerpwatjes, zijn van katoen gemaakt, en belanden bij het restafval. Om één kilo katoen te produceren heb je gemiddeld 10 000 liter water nodig. Gebruik je elke dag vier herbruikbare watjes, heb je na een half jaar al 728 wegwerpexemplaren uitgespaard. Je verspilt dus minder water, je creëert minder afval en het voordeel is dat je de herbruikbare watjes net op dezelfde manier gebruikt als de wegwerpvarianten. Het enige verschil: na gebruik stop je ze gewoon in de wasmachine.
(3) Recycleer
Recycleren is de laatste stap. Hergebruiken is sowieso beter dan recycleren. Denk eraan dat veel verzorgingsproducten tegenwoordig navulbaar zijn, waardoor de verpakking een stuk langer gebruikt kan worden. In België is recycleren al goed ingeburgerd. Toch kan het nog altijd beter. En recycleren verbruikt ook heel wat energie. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat 45% van de Belgen verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten verkeerd sorteert. Nochtans mogen er heel veel verpakkingen van verzorgingsproducten in de PMD-zak. Check dus altijd goed wat in welke vuilniszak hoort, zodat het recyclageproces optimaal verloopt.