Gezonde & duurzame gewoontes die je meteen kan toepassen? Drie tips

Starten met een gezonde en duurzame levensstijl is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker wanneer je te grote of te veel veranderingen in één keer wil doorvoeren. Dan is de kans dat je deze volhoudt eerder klein. Hoe kan je dit vermijden? Door geleidelijk aan gezonde en duurzame gewoontes te integreren in je levensstijl. Voer beetje bij beetje kleine én haalbare veranderingen door. Op deze manier zal je je nieuwe gewoontes langer volhouden en écht kunnen starten met een nieuwe levensstijl.

(1) Voeding: stel een eetplanning op

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en geen idee hebt wat je gaat eten, grijp je makkelijker naar ongezonde voeding. Denk daarom op voorhand na wat je de komende week wil eten en zorg dat je alle ingrediënten hiervoor in huis hebt. Door na te denken wat je gaat eten, kan je bewuster voedzame gerechten op het menu plaatsen. Daarbij is het natuurlijk nog makkelijker als er al een deel van het werk gedaan is wanneer je thuiskomt. Denk daarbij aan meal prepping. Zo kan je snel een gezonde maaltijd op tafel toveren.

(2) Beweging: zweten is niet nodig

Een goede mix van zitten, staan en bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Probeer een aantal kleine veranderingen te integreren in je leven. Voordeel daarvan is ook dat je die langer volhoudt. Onthoud: elke beweging is beter dan geen beweging. Je hoeft je dus niet al sportend in het zweet te werken. Start bijvoorbeeld met wat vaker te wandelen of te fietsen. Door de auto thuis te laten en naar de bakker te wandelen, doe je zowel jezelf als het milieu een groot plezier.

(3) Slaap: streef naar een vast slaapritme

Slapen wordt meestal geassocieerd met het moment waarop je lichaam uitrust. Rusten is misschien niet het juiste woord. Slaap wordt beter gezien als een herstelproces, d.i. cellen vernieuwen zich, antilichamen worden gevormd, enz. Het is dus belangrijk dat dit proces ongestoord verloopt. Belangrijk hierbij is om te streven naar een vast slaapritme. Ons lichaam houdt nl. van regelmaat. Daarom is het ook aangeraden om op vaste tijdstippen te gaan slapen en op te staan. Dit komt je biologische klok ten goede, waardoor je slaapkwaliteit verhoogt.