Vorige week was het ‘European Mental Health Week’. Een week die in het teken staat van het belang van mentale gezondheid en daarrond meer bewustzijn wil creëren. Dat is ook nodig, want uit cijfers blijkt dat 1 op 4 Vlamingen ooit geconfronteerd wordt met psychische problemen.
Burn-out, chronische vermoeidheid, depressie, … Heel wat mensen vinden het moeilijk hun mentale welzijn op peil te houden. Leren luisteren naar jezelf, je eigen lichaam en je eigen noden is hierbij essentieel. Misschien moeten we daarom met z’n allen proberen te streven naar een gevoeligere en bewustere wereld. Voor we zover zijn, hierbij alvast een aantal tips om je mentaal welzijn te verbeteren:
- Goed is goed genoeg: We beantwoorden graag aan het beeld van de ideale ouder, de goede partner, de ambitieuze werknemer, … Heel vaak stellen we echter onrealistische eisen. Er zullen altijd mensen zijn die slimmer, gelukkiger, grappiger, knapper, … zijn. Vergelijk jezelf niet met anderen, aanvaard jezelf zoals je bent. Goed is goed genoeg!
- Praten helpt: Als je geconfronteerd wordt met een probleem, je niet goed in je vel zit, je zorgen maakt, … kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Je kan je gedachten moeilijk verzetten en je slaapt slechter. Denk eraan dat het altijd een goed idee is om je zorgen met iemand te delen. Niet alleen lucht erover praten op, maar op deze manier krijg je ook meer vat op je problemen. Je krijgt meer inzicht en misschien kan je gesprekspartner je zelfs helpen om jouw probleem op te lossen.
- Beweeg voldoende: Iedereen weet het, maar toch doet niet iedereen het: bewegen! Bewegen is gezond én ontspannend. Bewegen betekent niet intensief sporten, maar wandelen, fietsen of zwemmen is al meer dan voldoende. Kies vooral een vorm van beweging die je leuk vindt en makkelijk in je dagelijkse leven kan integreren. Je zal merken dat je minder zal piekeren én dat je meer energie krijgt.
- Zeg nee: Ken je de term ‘JOMO’? De tegenhanger van FOMO? JOMO staat voor ‘Joy of missing out’. Er zijn tegenwoordig zoveel dingen te beleven (zowel on- als offline) dat velen schrik hebben om dingen te missen. Toch is het belangrijk om voldoende rust in je leven in te bouwen en dus regelmatig ‘nee’ te zeggen. Daar is ook niets mis mee. Als kind en puber zeiden we allemaal regelmatig nee, maar met het ouder worden, lijkt het hoe langer hoe moeilijker om dingen te weigeren. Toch zouden we het vaker moeten doen. Er is niets mis met opkomen voor jezelf. Daarom dus: probeer wat meer JOMO in je leven te integreren: kijk niet naar wat je allemaal mist, maar naar de mogelijkheden. Minder prikkels, meer kwaliteit, meer tijd voor dingen én mensen die je energie geven*.
- Gun jezelf rust: Aansluitend bij het JOMO-gevoel: gun jezelf (meer) rust. Iedereen heeft het druk, druk. Een drukke job, kinderen en ouders, hobby’s, huishouden, … Vergeet daarom niet om af en toe de pauzeknop in te drukken. Neem regelmatig een moment vrij voor jezelf en kies voor activiteiten die je helpen tot rust te komen.
- Vraag hulp: Veel mensen willen alles alleen kunnen. Volledig onterecht. Iedereen heeft wel eens problemen en/of hulp nodig. Dan is het ook niet meer dan normaal dat je op die momenten hulp vraagt. Aan familie, vrienden, collega’s of een professionele hulpverlener. Het is oké om je niet oké te voelen. Op zo’n momenten is het belangrijk om erover te praten en hulp te vragen.
*Meer lezen over JOMO en Nee zeggen? Dan zijn de boeken van Nele Colle een aanrader!