Jeugdboekenmaand: 3 boekentips rond maatschappelijke thema’s

Deze week start de Jeugdboekenmaand. Uit onderzoek blijkt dat jongeren minder en minder boeken lezen. Series bingewatchen op Netflix, scrollen op TikTok of Instagram, … allemaal activiteiten die veel populairder zijn dan het lezen van een boek. Toch worden er op TikTok, via de zogenaamde Booktoks, ook heel wat boeken onder de aandacht gebracht. Denk maar aan youngadultboeken, die dan wel veelvuldig gelezen worden door jongeren. Dus misschien hebben jongeren gewoon een duwtje in de rug nodig … én concrete tips!

Lezen is goed voor je

Wetenschappelijk onderzoek toont al langer de voordelen van lezen aan. Verminderen van stress, verbeteren van je slaappatroon, groter concentratievermogen, enz. Kortom, de voordelen van lezen zijn oneindig.

Waarom doen we het dan niet (vaker)?

Eens je niet meer de gewoonte hebt om te lezen, is het vaak moeilijk om terug te starten, een keuze te maken uit het ruime aanbod, noem maar op.

Daarom geven we je drie tips mee. Drie boekentips rond maatschappelijk relevante thema’s: de klimaatverandering, kinderarbeid in de textielsector (fast fashion) en kansarmoede. Niet alleen interessant voor jonge(re) lezers, maar ook voor volwassen lezers. Want als we je één leestip willen meegeven: lees af en toe ook eens een jeugdboek. Want zien lezen doet lezen!

Dor – Neal & Jarrod Shusterman (vanaf 14 jaar)

Houdt de klimaatverandering jou of je tieners ook bezig? Dan is Dor zeker een boek dat je moet lezen. Dor vertelt het verhaal van Alyssa, een gewone Amerikaanse tiener, die in Californië woont. Tot er op een dag geen water meer uit de kraan komt en de helse zoektocht naar dit levensnoodzakelijke goed start. Dor is een vlot geschreven boek, dat leest als een trein. Je hebt het gevoel dat je naar een film kijkt. Doorheen het verhaal zijn de paniek en de dorst erg voelbaar. Ook voor jongeren die minder vaak (of graag) lezen, is dit boek een echte aanrader!

Made by Indira. Mode, tot elke prijs – Caja Cazemier & Martine Letterie (vanaf 12 jaar)

Made by Indira bevat twee verhaallijnen: één verhaallijn gaat over het Nederlandse meisje Terra (15 jaar), de andere verhaallijn stelt de Indiase Indira (ook 15 jaar) centraal. Terra houdt, zoals veel 15-jarigen, van shoppen en nieuwe kleding kopen. En uiteraard hoe goedkoper deze kleding is, hoe beter. Indira woont in India en werkt in een kledingspinnerij, waar ze allesbehalve goed behandeld wordt. Op reis in India ontdekt Terra dat er een vreselijk verhaal zit achter de goedkope kleding die ze steeds koopt… Een indrukwekkende jeugdroman over een actueel thema, nl. kinderarbeid in de kledingindustrie. Een mustread voor iedereen (jong of minder jong) die van shoppen houdt en/of iedereen die houdt van een goed boek!

Adres onbekend – Susin Nielsen (vanaf 12 jaar)

Felix doet er alles aan om voor zijn vrienden en school te verbergen dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont en eigenlijk dakloos is. Met Adres Onbekend schrijft Susin Nielsen opnieuw een pakkend verhaal over een maatschappelijk probleem, nl. kinderarmoede. Een probleem dat zelden zichtbaar is in onze huidige maatschappij, of dat we niet willen zien, net zoals het ook niet vaak aan bod komt in jeugdliteratuur. Susin Nielsen slaagt erin om één van deze kansarme jongeren een stem te geven in dit boek, zodat je als lezer op een subtiele en warme manier inzicht krijgt in deze problematiek.

2 Comments

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *