Ben jij het nieuwe jaar ook gestart met een waslijst aan goede voornemens? De meeste mensen starten het jaar met het maken van goede voornemens. Het probleem met deze voornemens is dat we ze vaak niet volhouden. Veel mensen haken na een paar weken al af. Zonde toch?
De oorzaak is nochtans simpel. We zien het vaak te groot. Als je realistische doelen opstelt bij de start van het nieuwe jaar zijn deze makkelijk vol te houden. Het is dus veel beter om kleine stapjes te maken en op deze manier je vooropgestelde doel te verwezenlijken.
De magie van kleine doelen
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tachtig procent van de mensen die goede voornemens maakt bij het begin van het nieuwe jaar deze voornemens al overboord gooit in januari. Het omzetten van jouw doelen in kleine, haalbare en realistische gewoontes kan helpen om jouw goede voornemens makkelijker vol te houden. En zo zorgen deze doelen voor duurzame verandering.
Het stellen van realistische doelen betekent niet dat onze doelen niet uitdagend mogen zijn. Integendeel, ze moeten uitdagend genoeg zijn om ons te stimuleren, maar ook haalbaar zodat we gemotiveerd blijven.
Het voordeel van kleine doelen is dat de eerste stap zetten makkelijker is. Door regelmatig deze kleine stappen te zetten, ontwikkel je een gewoonte. Van zodra deze kleine stappen een gewoonte geworden zijn, zullen ze veel minder moeite kosten. Gewoontes zijn handelingen die je automatisch doet, zonder nadenken. Daardoor kosten ze je dus ook minder energie. Volgens onderzoek duurt het gemiddeld zestig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit betekent concreet dat als je een bepaalde handeling gedurende ongeveer zestig dagen volhoudt je er daarna niet meer zal moeten over nadenken. Dan is het een gewoonte geworden.
Groene, goede voornemens
Als we dan toch voornemens opstellen, waarom maken we er dan geen groene, goede voornemens van? Voornemens die zowel goed zijn voor jou als voor de planeet. Win-win! We geven jullie graag wat inspiratie:
– Duurzame eetgewoonten: Bewuste keuzes maken in ons eetpatroon is belangrijk voor onze gezondheid en heeft ook een positieve impact op onze planeet. Een aantal tips: eet minder vlees en kies vaker voor peulvruchten en plantaardige voeding. Ook voor zuivelproducten zijn er tegenwoordig voldoende plantaardige alternatieven voorhanden. Verspil ook zo weinig mogelijk voedsel. Kook op maat en verwerk restjes in bijvoorbeeld soep. Ga voor seizoensproducten en kijk steeds naar de herkomst van de producten. Koop zoveel mogelijk lokaal geteeld voedsel.
– Consuminderen: We kopen te veel. Dus, kies voor kwaliteit boven kwantiteit en vermijd impulsieve aankopen. Het verminderen van onnodige consumptie draagt bij aan het verminderen van afval en het behoud van de natuurlijke grondstoffen.
– Koester de natuur: Tijdens de coronapandemie genoot iedereen van de natuur en onze groene ruimtes. Ondertussen dreigt deze band opnieuw verloren te gaan. Breng dus meer tijd door in de natuur. Het helpt om tot rust te komen, het is gezond én het helpt om de waardering voor onze – zo belangrijke – groene ruimte(s) te (her)waarderen. Het koesteren, waarderen én investeren in de natuur om ons heen, is ontzettend belangrijk voor onze toekomst.
Bij Sustainable Living zijn we ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. Als je jouw doelen omzet in kleine, haalbare en groene gewoontes, dan werken we allemaal samen aan een betere en aangenamere wereld om in te leven. Bovendien zijn kleine en realistische doelen ook makkelijker vol te houden dan grotere en meer complexe voornemens.
Met welke gewoonte zou jij graag aan de slag willen gaan in 2024? Deel het gerust in de reacties. Zo inspireren we elkaar!