Leesvoer voor deze zomer? Boekentip nr. 2: De verborgen impact

Boeken zijn uitstekend gezelschap, zeker tijdens de zomermaanden/vakantie. Een zomer lang lezen, heerlijk toch! Daarom geven we je graag nog wat extra inspiratie met deze tweede boekentip: ‘De verborgen impact: alles voor een eco-positief leven’ van Babette Porcelijn.

Als je geen idee hebt waar je best begint bij het lezen van duurzame boeken, dan is ‘De verborgen impact’ zeker een aanrader. Het boek is heel overzichtelijk, geeft een duidelijk totaalbeeld en een goed inzicht waar jij, als consument, het verschil kan maken.

Als consument hebben we namelijk veel meer impact op het milieu dan we denken. Op een groot deel van onze impact hebben we geen goed of duidelijk zicht. Denk bijvoorbeeld aan de productie en het transport van goederen. We zien slechts 21% van onze impact, de overige 79% is verborgen. Pas als we daar inzicht in krijgen, kunnen we echt aan de slag met het verduurzamen van onze levensstijl. Dit boek geeft je duidelijke tips om een duurzamer leven te leiden.

Het doel is dan ook dat we onze negatieve impact ombuigen naar een positieve. De meeste mensen weten wel dat ze best niet vliegen, te veel autorijden of plastic gebruiken, omdat dit onze ecologische voetafdruk bepaalt. In het boek lezen we echter dat de top 3 van onze impact bestaat uit: spullen, vlees en wonen. Vooral de enorme impact van alle spullen die we kopen en gebruiken, is enorm confronterend. Een van de unieke elementen in het boek zijn ook de overzichtelijke en duidelijke infografieken en illustraties. Deze maken het boek nog aantrekkelijker en toegankelijker.

Daarnaast is Babette Porcelijn ook een van de weinige auteurs die uitgebreid aandacht besteed aan de volledige keten om de impact van een product te begrijpen. Heel confronterend wel, omdat dit een element is waar we als consument weinig zicht op hebben en daardoor ook (te) weinig bij stilstaan. Maar het zorgt er wel voor dat je een duidelijk zicht krijgt op hoe jij jouw steentje kan bijdragen om onze wereld (een beetje) groener te maken. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto. We gaan ervan uit dat dit een duurzame keuze is, maar het boek geeft een kanttekening: een elektrische auto mag dan bijvoorbeeld zuinig zijn in gebruik, maar de productie ervan is juist verre van duurzaam. En die bewustwording, die in talloze voorbeelden wordt geïllustreerd, is heel waardevol en een duidelijke meerwaarde. Want de verkeerde perceptie is natuurlijk een grote bedreiging voor een werkelijke verduurzaming. Als we uitgaan van veronderstellingen en niet weten wat echt duurzame keuzes zijn, hoe kunnen we dan écht het goede doen?

Alles begint met kennis van je eigen top 10. Dat biedt je namelijk de mogelijkheid je impact te verkleinen en stappen te zetten om ecopositief te leven. Bij het boek hoort ook de website: mijnverborgenimpact.nl. Op deze website kan je jouw impact-top 10 in kaart brengen en checken hoe je zelf kan verduurzamen. Zeker doen! Het geeft enorm waardevolle inzichten en zet ook aan om actie te ondernemen. Net omdat het zo confronterend, maar ook concreet is.

Met alles wat we doen, hebben we uiteraard invloed op de aarde en het klimaat. Babette Porcelijn beschrijft in ‘De verborgen impact’ manieren waarop we onze impact effectief kunnen verminderen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Of je al duurzaam en bewust in het leven staat, de eerste stappen aan het zetten bent of nog niet bewust bezig bent met verduurzamen, we weten zeker dat dit boek je iets nieuws zal leren. En omdat je niet alleen inzichten, maar ook praktische tips krijgt, is het gemakkelijk om in kleine stapjes met je impact aan de slag te gaan. Ook de online tool, waarmee je jouw eigen totale impact kan berekenen, helpt hierbij zeker! Doen dus!

Ook ‘Het happy 2050 scenario: alles wat je kunt doen voor een gelukkige wereld‘ van Babette Porcelijn staat nog in onze boekenkast om te lezen … wordt vervolgd dus.

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *