Wanneer was bij jou de laatste keer dat je je kledingkast opruimde? Of eens kritisch door al je kledingstukken ging? De meesten onder ons beseffen ondertussen dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is. Velen willen dus ook écht wel bewuster omgaan met het kopen van kleding. Toch blijkt het in realiteit vaak moeilijker dan verwacht. De verleiding om kleding te kopen blijft vaak groot.
Om bewust(er) om te gaan met je kleding helpt het om al je kleding eens te tellen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je goed bezig bent, kan het confronterend zijn om de stapels kleding en de getallen te zien.
Een handige tool om hiermee aan de slag te gaan, is de Closet Mass Index. Deze werd ontwikkeld door de studenten van het AMFI (Amsterdam Fashion Instituut). Het is een heel duidelijke leidraad die best confronterend kan zijn. Maar net dat is het voordeel van deze oefening. Het is als shoppen, maar dan in je eigen kledingkast. De behoefte om nieuwe of zelfs tweedehands items te kopen, verdwijnt als je geconfronteerd wordt met alle kledingstukken die je al bezit.
Een bewuste kledingkast
In de krant De Tijd lazen we enkele dagen geleden (opnieuw) onthutsende cijfers over het ultra fast fashion merk Shein. Een fast fashion merk zoals Zara brengt elk jaar 10 000 kledingstukken op de markt. Shein brengt 6000 stuks op de markt … per dag (!!). Hun volledig aanbod bestaat uit 600 000 tot 700 000 verschillende artikelen. Hoe kan dit zelfs? Gelukkig stellen hoe langer hoe meer mensen zich vragen bij deze enorme aantallen en afvalbergen, de onrealistisch lage prijzen en kwaliteit en de kinderarbeid die ermee gepaard gaat. Alles start met het bewust omgaan met kleding.
We verzamelden een aantal tips om een stijlvolle, duurzame en bewuste kledingkast te creëren:
Wat is jouw stijl?
Voordat je iets toevoegt aan je garderobe is het belangrijk stil te staan en te reflecteren over jouw stijl. Waar word jij gelukkig van? Welke items draag je regelmatig? Welke kledingstukken passen bij jouw dagelijkse activiteiten en bij jouw levensstijl? Hoe bewuster je stilstaat bij je eigen kledingstijl, hoe makkelijker het is om keuzes te maken.
Mix & match
Een capsulegarderobe of een kledingkast met stukken die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn, is een echte meerwaarde. Door slim te mixen en matchen kun je met minder kledingstukken verschillende outfits creëren. Duurzaam én een eigen, originele stijl! Of heb je al gehoord over de 333-methode? Momenteel een challenge op TikTok. De 333-challenge gaat als volgt: je kiest drie bovenstukken, drie onderstukken en drie paar schoenen uit je kast. Met deze negen items creëer je dan zoveel mogelijk outfits. Zo leer je creatief omgaan met de kleding die je al hebt, je kiest automatisch voor kledingstukken die je graag draagt en die je gemakkelijk kan combineren. Op deze manier leer je ook je eigen stijl beter kennen en leer je om creatief om te gaan met je kleding.
Minimaliseer je kledingkast
Kijk eens kritisch naar je kledingkast. Vind je dit moeilijk? De Closet Mass Index kan daarbij zeker helpen. Via deze leidraad werp je een kritische blik op de inhoud van je kledingkast. Ruim je kledingkast op. Merk je dat je heel wat items hebt, die je niet of weinig draagt, breng deze dan naar de kringloop of doneer het aan een goed doel. Bewaar enkel de kledingstukken die je echt draagt en waardeert. Een overzichtelijke kledingkast maakt het gemakkelijker om je stijl te definiëren, te behouden en impulsaankopen te vermijden. In Nederland lanceert Milieu Centraal deze week zelfs een online training om miskopen te voorkomen. Milieu Centraal stelt dat veel vrouwen zich in een klimaatspagaat bevinden. Ze zijn zich wel bewust van de negatieve impact van hun kledingaankopen, maar toch blijven ze kleding kopen. De online training “Mijn Stijl ID” leert vrouwen hoe ze bewust kunnen kiezen voor kleding die past bij hun identiteit. De deelnemers leren ook om de kleding die al in de kast hangt te combineren, miskopen te voorkomen en te kiezen voor duurzame materialen.
Repareer & recycleer
Gooi kleding niet te snel weg. Leer eenvoudige reparaties zelf uit te voeren of laat ze uitvoeren. Sommige merken bieden tegenwoordig ook een hersteldienst aan. Dit verlengt de levensduur van je kleding aanzienlijk. Gooi kleding ook niet weg, zelfs al is de kleding versleten. Stoffen kunnen gerecycleerd worden. Een tip: kies bij de aankoop van kleding voor kledingstukken die voor 100% uit één stof of vezel gemaakt zijn. Daardoor is de kleding makkelijker recycleerbaar.
Soms lijkt het wel alsof fast fashion de norm wordt. Niets is minder waar. We hebben als consument een enorme impact op de kledingindustrie. Als wij geen (ultra) fast fashion kopen en bewuster met onze kleding omgaan, draag je niet alleen je steentje bij aan een duurzamere textielindustrie, maar ontwikkel je ook een persoonlijke garderobe die past bij jouw levensstijl. Zo wordt je kledingkast een weerspiegeling van wie je bent en waar je voor staat.