Hoe beleef jij de zomer? Je hoeft niet noodzakelijk ver te reizen om een vakantiegevoel te hebben. Ook in eigen land zijn er een heleboel activiteiten en verborgen plekjes om te ontdekken. Een staycation is dan ook de ideale manier om al dat moois in België te verkennen.
Maar wat kan je allemaal doen in eigen land? Wij geven je graag wat inspiratie en zochten enkele leuke activiteiten en plekjes uit.
1 ROZENTUIN COLOMA – Sint-Pieters-Leeuw
Wist je dat er in de rozentuin in het hartje van Sint-Pieters-Leeuw maar liefst meer dan 3000 verschillende rozenvariëteiten groeien? Bovendien zijn de paden in de tuin ook geschikt voor rolstoelgebruikers! Klik hier voor meer informatie.
2 VLINDER- EN BIJENPAD – Brussel
Insecten verdienen onze aandacht. Wil je ze van dichtbij ontdekken en bewonderen, dan is het bijenpad en/of het vlinderpad in de botanische tuin van Jean Massart in Oudergem zeker een aanrader. Al wandelend leer je alles over de verschillende soorten bijen en hun biotopen en/of ontdek je de boeiende leefwereld van de vlinders en libellen. En dit allemaal in de indrukwekkende omgeving van de botanische tuin. Zeker een bezoekje waard! Meer informatie vind je hier.
3 ZONIËNWOUD – Hoeilaart
Het Zoniënwoud is een prachtig uitgestrekt bos en wordt door heel wat toeristen druk bezocht. Maar wist je dat er ook een speciaal wandelpad voor blinden en slechtzienden is, inclusief brailleborden? Het pad start naast het Bosmuseum. Klik hier voor meer informatie.
4 PLANTENTUIN – Meise
De plantentuin in Meise is één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Je bewondert hier meer dan 18 000 soorten planten op een terrein van 92 hectaren groot. De plantentuin beschikt over een gigantische oppervlakte aan serres en zelfs een kasteel. Leuk weetje: de plantentuin werd opgericht in 1796 en is daarmee dus ouder dan België. De plantentuin in Meise behoort tot één van de meest unieke locaties van ons land. Ben je er nog niet geweest? Zeker doen!
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus vindt in de plantentuin ‘Wonderweekend’ plaats. Wonderweekend is een familiefestival waarbij je kan genieten van theater, dans, activiteiten en allerlei attracties.
Bezoek je de plantentuin in Meise en heb je zin in een plantaardig dessertje, spring dan zeker eens binnen bij koffiebar ZW.ART in Meise, vlakbij de plantentuin.
Alle informatie over de plantentuin vind je hier.
5 TROLLENWANDELING – Boom
Wist je dat je in het domein De Schorre in Boom op zoek kunt gaan naar reusachtige trollen? Een fantastische uitstap om met kinderen te doen. Je bent er een hele tijd zoet mee en je ontdekt het domein De Schorre op een heel andere manier.
Hou er wel rekening mee dat het Trollenbos gesloten is tussen 1 juli en 15 augustus door Tomorrowland in De Schorre. Na 15 augustus kan je de trollen opnieuw bezoeken. Meer informatie lees je hier.
6 DRIE FONTEINEN – Vilvoorde
Het park Drie Fonteinen in Vilvoorde is een prachtig cultuurhistorisch gebied met een Franse tuin in de stijl van Versailles en een fantastisch Engels landschapspark. De meeste wandelpaden zijn verhard en zijn dus ook geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Klik hier voor meer informatie.
7 LOMMELSE SAHARA – Lommel
Fan van wandelen in een mooi stuk natuur? Dan is de Lommelse Sahara met zijn 193 hectare aan zand– en duinlandschap zeker een aanrader. Je wandelt vanuit de naald- en loofbossen, het strand op en komt helderblauwe meren tegen. Vergeet zeker niet te stoppen bij de uitkijktoren van 30 meter hoog voor een adembenemend uitzicht. Meer info lees je hier.
8 PAKT – Antwerpen
PAKT wordt ook wel het duurzame hart van het Groen Kwartier in Antwerpen genoemd. Het wordt ingezet om lokale en duurzame oogst onder de aandacht te brengen. Je geniet hier dus van lokaal geproduceerde producten in een sfeervolle setting, omringd door prachtige daktuinen. Vroeger was het een industriële site en deze is stilaan omgebouwd tot een creatieve, hippe en duurzame hotspot. Meer info vind je hier.
9 FIETSEN DOOR HET WATER – Bokrijk
Fietsen door het water?! In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Daardoor krijg je het gevoel dat je letterlijk onder water aan het fietsen bent, van de ene oever naar de andere. Het fietspad is ongeveer 200 meter lang en 1.5 meter diep en splitst zo de vijver doormidden. Ben je niet zo’n fietsliefhebber? Geen probleem, want het pad is ook toegankelijk voor wandelaars. Al wandelend of al fietsend, sowieso een unieke ervaring. Meer info lees je hier.
10 SPOORWEGFIETSEN NAAR MAREDSOUS – Namen
Ben je al eens gaan railbiken of spoorwegfietsen? In de vallei van La Molignée kan je railbiken op een verlaten spoorweg. Je kan zelfs helemaal fietsen tot in Maredsous, waar je de abdijbrouwerij kan bezoeken. Er zijn drie afstanden (6, 8 en 14 km) en twee vertrekplaatsen. Meer info lees je hier.
11 KASTEEL BEAUVOORDE – Wulveringem
Vlakbij Veurne, in Wulveringem, ligt een sprookjesachtige waterburcht: het 15e eeuwse kasteel van Beauvoorde. In het kasteel kan je het familieparcours ‘Ontdek het Kasteel van Beauvoorde met ridder Arthur’ volgen. Het is een ontdekkingstocht door het kasteel met bouwdozen, keukenrecepten, verkleedpartijen, enzovoort. Al spelend leren kinderen het verhaal van ridder Arthur Merghelynck. Alle informatie lees je hier.
12 ECO LIFESTYLE TOUR door Brussel
Mixua is een ecologisch initiatief dat intussen uitgroeide tot een collectief van eco-coaches en -gidsen. Ze organiseren Eco Lifestyle Tours in Brussel (en andere Vlaamse steden). Een tocht start met een algemene introductie tot duurzaam consumeren en hoe je dat kan toepassen in je dagelijkse leven. Aansluitend trek je er met een groepje op uit. Een van de Brusselse tours leidt bijvoorbeeld door de Marollen en er volgen ook stops bij een heleboel duurzame handelaars. Zo krijg je bijvoorbeeld toelichting bij het korte-ketenprincipe van de biomarkt in het gerenoveerde Wijnpaleis. Meer info vind je hier.
13 IN DE TOPPEN VAN DE BOMEN – Luxemburg
Midden in het 500 hectare bosgebied vind je bij Manhay het Parc Chlorophylle. Je kan er het grote natuurgebied leren kennen met thema’s rond bos en natuur. Een wandeling is uitgetekend over het twee kilometer lange didactische pad met maar liefst 32 houten attracties. Van klimmuren en speeltuigen tot leerrijke houten sculpturen van bijenkorven en kevers. Je kan zelfs tussen de kruinen van de bomen wandelen op de 15 meter hoge loopbrug. Enkel voor durvers! Alle informatie lees je hier.
14 SPEELBOS VOSSENHOL – Bertem
In het Speelbos ’t Vossenhol in Bertem kunnen kinderen klauteren, kruipen, hutten bouwen, enzovoort. Kortom, volop ravotten. De plaatselijke jeugd besliste mee hoe de natuurlijke speelplek eruit zou zien. Schommels of glijbanen vind je er niet, wel heuvels, evenwichtsbalken, tunnels en uiteraard een vossenhol. Alle spelelementen zijn geïnspireerd door de natuur.
Het speelbos met speelweide is vijf hectare groot en ligt tegen de zuidflank van een heuvel. Als de kinderen uitgespeeld zijn, kan je wandelen in Bertembos, onder 40 meter hoge beuken. Het plan bestaat om de grote loofbossen tussen Leuven en Brussel op te nemen in een Nationaal Park Brabantse Wouden. Klik hier voor meer info.