De VN hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Een dag om ons eraan te herinneren dat we planten en dieren nodig hebben voor een leefbare wereld. Biodiversiteit verwijst dan ook naar de ‘diversiteit aan levensvormen op aarde’. Veranderingen in het milieu, die veroorzaakt worden door zowel natuurlijke processen als door menselijke activiteiten, leiden tot het uitsterven van soorten en de vermindering van de biodiversiteit.
Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?
De laatste jaren neemt de biodiversiteit in een razendsnel tempo af. De verscheidenheid aan levende soorten op onze planeet vermindert dus enorm, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.
Wetenschappers waarschuwden reeds in 2019 dat één miljoen soorten (van de ongeveer 8 miljoen soorten) op het punt staan om uit te sterven. Nochtans weten we dat gezonde ecosystemen noodzakelijk zijn. Bestuivers (zoals bijen, hommels, enz.) zijn bijvoorbeeld essentieel voor de voortplanting van planten, die zorgen voor onder andere onze voedselvoorziening. Planten, bomen en oceanen zijn ook belangrijke koolstofputten (zorgen voor de opname van CO2 uit de atmosfeer).
Biodiversiteit zorgt met andere woorden voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Biodiversiteit vermindert de impact van natuurrampen en het helpt ons om de klimaatverandering te bestrijden. Kortom, ook onze gezondheid en ons welzijn is afhankelijk van de biodiversiteit op aarde.