Week van de Bij: Maak van je tuin een B&B voor bijen

Zondag 28 mei start de Week van de Bij. Het nut van bijen wordt vaak onderschat. Veel mensen beschouwen bijen als vervelende insecten, maar ze zijn onmisbaar. Ook voor onze voedselketen spelen ze een heel belangrijke rol. Volgens de meest recente cijfers van het Vlaams Bijeninstituut (VBI) komt zo’n 70 tot 80 procent van onze voeding dankzij bestuiving van bijen.

Afgelopen winter stierf in Vlaanderen echter 22 procent van de bijenpopulatie. Er zijn verschillende redenen waarom de bijen het steeds moeilijker krijgen. Enerzijds zijn er te weinig bloemen die de bijen van voldoende nectar en stuifmeel voorzien. Dit komt ook deels doordat veel particuliere tuinen verhard zijn. Anderzijds zijn er nieuwe belagers van de bij, zoals de Aziatische hoornaar en varroamijt. Uit cijfers blijkt dat de varroamijt de meest voorkomende doodsoorzaak voor bijen in 2022 was.

Toch kunnen we allemaal de bijenpopulatie ondersteunen door voldoende bloemen en planten te voorzien voor bijen. Zo voorzien we met z’n allen nectar en stuifmeel voor de bijen.

Daarom is het thema van de Week van de Bij dit jaar ook ‘een bed & breakfast voor de bij’. Deze campagne wil iedereen aansporen om voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor de bijen.

Alles start met het kiezen van de planten en bloemen in je tuin. Maak daarbij ook duurzame keuzes. Je kiest daarom best voor inheemse planten. Inheemse planten zijn goed aangepast aan de lokale bodem en klimaatomstandigheden.

De levenscyclus van inheemse planten is bovendien nauw verbonden met die van heel wat dieren. De planten en dieren leven al heel wat generaties samen en zijn goed op elkaar afgestemd. Door voor inheemse planten te kiezen lever je dus een belangrijke bijdrage aan de leefomgeving van dieren en met name insecten. Zijn er minder insecten, dan neemt ook het aantal insecteneters af, denk maar aan vogels, egels en kikkers.

Zorg er daarnaast ook voor dat de planten in je tuin steeds een toegevoegde waarde hebben voor dieren, zoals stuifmeel of voedsel in de vorm van bijvoorbeeld bessen. Probeer de ‘bloeiboog’ van je tuin ook zo lang mogelijk te maken. Dit betekent dat je probeert om gedurende het hele jaar altijd iets in bloei te hebben, zodat insecten worden voorzien van stuifmeel en nectar.

Door vooral in te zetten op inheemse planten lever je een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en help je insecten, zoals bijen!