Maandag 5 juni is het Wereldmilieudag. Dit jaar bestaat Wereldmilieudag 50 jaar. Het thema is #BeatPlasticPollution. Het doel is om met z’n allen plasticvervuiling te bestrijden.
We weten ondertussen allemaal dat plastic in het milieu een enorm probleem is. Er is dan ook hoe langer hoe meer plastic in het milieu aanwezig. Al dat plastic valt vroeg of laat uit elkaar in steeds kleinere stukjes: microplastics. Microplastics zijn alle stukjes die kleiner zijn dan een halve centimeter, maar vaak zijn ze zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn met het blote oog. Nanoplastics zijn zelfs nauwelijks zichtbaar onder een microscoop. We zien het dus niet, maar dat betekent niet dat het niet voor enorme problemen zorgt.
Maar … waar komen al die microplastics vandaan?
- Zwerfplastic: moeilijk te geloven, maar er zijn nog steeds mensen die hun vuil en dus ook plastic achterlaten in de natuur. Het is niet nodig te vertellen dat al dat zwerfvuil de natuur onnodig belast. Vuil trekt ook vuil aan, dus komen we al snel in een vicieuze cirkel terecht. Laat dus geen afval rondslingeren in de natuur, spreek mensen erop aan die het wel doen of organiseer een opruimactie bij jou in de buurt. Denk eraan: alle beetjes helpen!
- Autobanden: ja, autobanden! Het slijtstof van autobanden is één van de grootste bronnen van microplastics in het water. Per inwoner komt er ongeveer 1 kilogram slijtstof van autobanden in het milieu terecht. Hallucinant, toch?
- Kleding: kleding is een andere boosdoener en dan vooral kledij bestaande uit synthetische stoffen (zoals polyester, acryl, …). Probeer deze kledingstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Elke vijf kilo was van synthetische kleding laat gemiddeld negen miljoen microvezels los die afgevoerd worden met het afvalwater! Bovendien wordt er niet enkel enorm veel plastic gebruikt in kleding, maar ook om de kleding te vervoeren, het prijskaartje wordt vastgemaakt met plastic aan je kledingstuk, … Probeer dus vooral bewust kleding te kopen en als je toch kleding op basis van bijvoorbeeld polyester in je kleerkast liggen hebt, was ze dan in een waszak die de microfibers opvangt (bv. Guppyfriend).
- Verzorgingsproducten: ook in heel wat verzorgingsproducten zit plastic. We smeren dus met z’n allen plastic op onze huid … Als producenten dit zouden vermelden op de verpakking zou niemand deze producten nog kopen. Dus doen ze dit niet (of met een benaming die niemand kent). De deeltjes die verwerkt zijn in verzorgingsproducten heten microbeads. Je smeert deze microbeads dus niet enkel op je huid, je gezicht of in je haar, maar deze komen via het afvalwater ook allemaal in de oceanen terecht (en uiteindelijk ook op onze borden, bijvoorbeeld via vis). Niet gebruiken is de boodschap dus! Een handige website/app is ‘Beat the Microbead’. Via deze app kan je checken in hoeverre jouw verzorgingsproducten microbeads bevatten of niet.
Het is dringend tijd om op een andere manier met plastic om te gaan. Tussen de jaren 1950 en 1970 werd er slechts een kleine hoeveelheid plastic geproduceerd, waardoor het afval niet voor problemen zorgde. Ondertussen produceren we ongeveer 400 miljoen ton plasticafval per jaar. Dit is niet meer houdbaar. Er is dus een echte gedragsverandering nodig. We gebruiken nog steeds te veel single-use plastic producten. Dat is nochtans makkelijk te vermijden. Denk eraan: alle beetjes helpen!
Wat doen jullie om plastic te vermijden?