Ze liggen in lades, op zolders, in dozen onder het bed: oude smartphones, laptops, fietslichten, zaklampen, sfeerlampen, verlengkabels, elektronisch speelgoed… Dingen waarvan je ooit dacht: “Die komen misschien nog van pas.” Maar ondertussen liggen ze daar al maanden – soms jaren – stof te vergaren.
Herkenbaar?
Je bent niet de enige. Uit een studie van Recupel blijkt dat Belgische huishoudens gemiddeld 106 elektrische en elektronische toestellen bezitten. Op zich geen schokkend cijfer in een digitale wereld, maar wat wel opvalt: van die 106 toestellen worden er gemiddeld 12 toestellen niet gebruikt.
Tel dat op over alle gezinnen heen en je komt uit op maar liefst 55 miljoen vergeten elektrotoestellen die in België in onbruik zijn. 55 miljoen! En dat is een probleem.
Van rommel naar grondstof
Veel mensen houden hun oude toestellen bij “voor het geval dat”. Misschien wil je het ooit laten herstellen. Of dient het als back-up. Soms hangt er ook een emotionele waarde aan vast. En dat is menselijk. Maar ondertussen liggen er tonnen toestellen ongebruikt te bestoffen, terwijl ze vol zitten met waardevolle grondstoffen zoals edelmetalen, plastics, koper en ijzer.
En wat velen niet weten: 90% van die materialen kan gerecupereerd worden als de toestellen correct worden gerecycleerd.
Dat betekent: minder afval, minder uitputting van natuurlijke bronnen, én minder nood aan vervuilende mijnbouw in andere delen van de wereld. Kortom: jouw oude smartphone is meer waard dan je denkt … zelfs al doet hij het niet meer.
Waar kan je terecht?
Werkt het toestel nog? Breng het naar de Kringwinkel. Daar krijgt het een tweede leven bij iemand anders.
Is het toestel kapot? Dan kan je het inleveren op het recyclagepark, in de elektrowinkel of zelfs in sommige supermarkten.
Geen idee waar naartoe? Kijk op recupel.be en vind een inzamelpunt bij jou in de buurt.
Kleine moeite, grote impact
Opruimen is soms al genoeg om een verschil te maken. Ga eens door je lades, rommelkasten en zolder. Verzamel alles wat je niet meer gebruikt, en geef het een tweede leven.
Het kost je weinig moeite … maar het levert veel op: voor het milieu én voor een circulaire economie waarin niets zomaar verloren gaat.
Dus…
Wat ligt er bij jou nog stof te vergaren?