In de rubriek Sustainable Spotlight zetten we inspirerende impactondernemers in de schijnwerpers. Deze keer is het de beurt aan MamaMoetje. Kelly maakt herinneringsberen. Een herinneringsbeer is een tastbare herinnering aan iets, aan iemand of aan een gebeurtenis. Deze beren worden gemaakt uit kledij die een emotionele waarde heeft. Een prachtig initiatief dat we heel graag in de spotlight zetten.
Kan je iets meer vertellen over MamaMoetje? Hoe is het idee voor MamaMoetje ontstaan?
Mijn naailabeltje MamaMoetje is ontstaan omdat ik het leuk vond om mijn zelfgenaaide kledij te voorzien van een labeltje (letterlijk). Ik had vroeger al af en toe eens iets genaaid, maar ik ben pas meer beginnen naaien in de zwangerschap van mijn oudste zoon Wout. Ik kreeg na zijn geboorte in 2019 een postpartumdepressie, en ik ben dan intensief beginnen naaien als therapie, als mindfulness, als momentjes voor mezelf, maar natuurlijk ook om leuke outfits te hebben. Mijn plusdochter noemt mij ‘moetje’ en mijn zoontjes noemen mij ‘mama’, en zo is MamaMoetje ontstaan.
Ik merkte al gauw hoe duur stof en naaibenodigdheden zijn en vooral hoeveel werkuren er in 1 kledingstuk zitten. Het deed me (nog) meer nadenken over fast fashion en overconsumptie. Iemand betaalt de prijs en ik heb het er moeilijk mee dat mensen dit niet inzien: zowel de menselijke tol, als de tol voor onze planeet. Ik was sowieso al iemand die niet veel nieuwe kledij kocht, niet echt meedeed met de modetrends en kledij pas weggooide als er echt gaten inzaten. Door nu zelf mijn kleding te naaien is het volledig mijn ‘goesting’, stijl én op maat. De kleding gaat ook (nòg) langer mee omdat het stevig afgewerkt is. Ik kijk ook naar de kwaliteit van de stof zodat het duurzaam is.
Wat betekent het voor jou om Herinneringsberen te maken?
Door Herinneringsberen te maken hoop ik dat ik mensen iets waardevols kan geven: een beer gemaakt van textiel met emotionele waarde, die hen steun en positieve herinneringen kan brengen. Ik ben zelf iemand die (vast)houdt aan tastbare herinneringen, zoals foto’s en spulletjes die me ‘helpen herinneren’. Zo had ik het zelf lastig om de eerste babykleertjes van mijn kindjes weg te gooien, waardoor het idee ontstond om er een Herinneringsbeer van te maken. Het hoeft dus niet altijd met een overlijden te maken te hebben. Door de eerste babykleertjes bijvoorbeeld te ‘upcyclen’ tot een beer kan je de herinneringen aan de babyfase levendig(er) houden.
Toen mijn opa overleed, maakte ik een Herinneringsbeer voor hem, met de medailles en badges van bij de politie. Deze hoorden bij hem, en anders zaten die gewoon maar in een doosje in de kast waar niemand ze kon zien. Ik naaide op de beer een foto en toen wist ik: dit kan ook echt voor andere mensen helpend zijn. Ik vind het belangrijk dat de Herinneringsbeer uniek is, én dat hij met tijd en aandacht gemaakt wordt. Door gezondheidsproblemen (ik heb het Ehlers Danlos syndroom, een zeldzame bindweefselziekte) moest ik minderen met werken als vroedvrouw en ik hoop zo mijn tijd nuttig en betekenisvol te kunnen inzetten.
In mijn job als vroedvrouw heb ik jammer genoeg ook regelmatig te maken met sterrenkindjes (kindjes die overlijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte). Ik zie welke grote meerwaarde de foto’s van Boven de Wolken en de Koesterkoffers van het Berrefonds zijn voor ouders van sterrenkindjes. Daarom schenk ik ook 10% per Herinneringsbeer aan deze prachtige organisaties. Ik heb gemerkt dat mijn Herinneringsberen ook een tastbare herinnering geven aan ouders die bevallen zijn voor organisaties zoals het Berrefonds en Boven de Wolken bestonden. Ik heb bijvoorbeeld een Herinneringsbeer mogen maken voor een mama van een sterrenkindje dat geboren was in 1996, en zij had niets van haar dochter. Het maakt me gelukkig dat ik op deze manier mensen kan helpen.
Hoe verloopt het proces van bestelling tot afwerking van een Herinneringsbeer?
Ik besef heel goed dat het voor mensen niet gemakkelijk is om mij hun kostbare textiel en accessoires toe te vertrouwen.
Bij een bestelling vraag ik de mensen om de spullen op te sturen, maar als ze dit liever persoonlijk brengen naar Bredene kan dit ook.
De klant kan aangeven welk kledingstuk bijvoorbeeld in de kijker moet staan, en wat de wensen zijn. Er kunnen verschillende opties gekozen worden (een ingenaaid zakje in de rug van de beer om bv wat as in te bewaren, een opgenaaid zakje, een foto, extra tekst,…). De klant kiest ook het lettertype van de tekst. Ik maak eerst een schets van hoe ik de beer wil maken … want de materialen zijn onvervangbaar. Als ik tevreden ben van het ontwerp, dan begin ik te knippen en te naaien en komt de Herinneringsbeer ’tot leven’. Als de Herinneringsbeer klaar is, stuur ik die verzekerd terug via bpost, of de klant komt de beer ophalen.
Hoe kies je de juiste details om van een kledingstuk een troostvolle beer te maken?
Dit gebeurt in samenspraak met de klant: welk kledingstuk moet de eyecatcher zijn, wat zijn de belangrijkste kledingstukken en moeten dus zeker verwerkt worden, enzovoort. Ik vind zelf details wel leuk, dus als ik kan spelen met bepaalde texturen of er zit een leuk detail in de stof zal ik hiervan zeker gebruik maken. Een tekst komt het beste uit op een effen stof, maar als er geen effen stof beschikbaar is, voorzie ik zelf een stukje zodat het geheel ‘klopt’.
Welke reacties krijg je van ouders en families die een Herinneringsbeer ontvangen?
Ik ben nog niet zo lang bezig met Herinneringsberen MamaMoetje, maar de reacties van de klanten die ik al heb kunnen helpen met een Herinneringsbeer waren echt hartverwarmend, emotioneel en dankbaar. Ik merk ook aan mijn eigen kinderen dat ze heel dikwijls naar de Herinneringsbeer van mijn opa kijken en ertegen praten. Als ze zeggen “zo denken we nog eens aan oude opa, he mama”, dan voel ik dat het goed is wat ik doe! ❤️
Wat zijn de grootste uitdagingen bij het maken van een Herinneringsbeer?
Ik besef dat het laten maken van een Herinneringsbeer een moeilijk proces kan zijn voor de klant: herinneringen en verdriet komen meer naar de oppervlakte en het is soms moeilijk om de geliefde, gekoesterde kledij af te geven. Ik voel soms wel de druk en onzekerheid: “zullen ze wel tevreden zijn?”, “zal het zijn zoals de klant het in zijn/haar hoofd heeft”? Je krijgt namelijk geen tweede kans. Daarom maak ik ook altijd die schets en kijk ik 3 keer na voordat ik begin te knippen (dit blijft wel spannend). De gesprekken rond verdriet en verlies kunnen soms wel binnenkomen, maar ik heb hiermee al ervaring als vroedvrouw, dus dat helpt mij wel.
Hoe zie je de toekomst van MamaMoetje? Heb je nog dromen of plannen?
Ik hoop echt van harte dat ik met MamaMoetje meer mensen kan bereiken en helpen. Ik wil mee het verschil maken in hun verhaal. Wat meer naambekendheid zou dus leuk zijn. Herinneringsberen MamaMoetje voelt voor mij echt als mijn 4de kindje: ik heb het lang gedragen en gekoesterd, en nu mag de wereld het zien en weten.
Misschien kan ik in de toekomt een tegengewicht zijn voor fast fashion, massaproductie en overconsumptie. Hoe leuk zou het zijn als mensen mijn kledij dragen, of kopen voor hun kinderen? Dat ze de unieke stukken appreciëren, er een eerlijke prijs voor betalen en er zorg voor dragen.
We wensen je alle succes! Meer weten over MamaMoetje? Neem dan een kijkje op www.mamamoetje.be of @mama.moetje.
Vertel jij ook graag jouw verhaal in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@sustainableliving.be