In de rubriek Sustainable Spotlight laten we inspirerende impactondernemers aan het woord die niet alleen dromen van verandering, maar ze ook concreet waarmaken. Deze keer stellen we je graag voor aan Revife. Revife wil via een personal styling service tweedehandskleding toegankelijker én persoonlijker maken. Hun droom? Van tweedehandskleding dé norm maken. Op 24 mei blazen ze bij Revife trouwens ook een kaarsje uit, want ze bestaan één jaar. Proficiat!
Wat was voor jullie de aanleiding om Revife op te richten?
Revife is ontstaan vanuit onze gezamenlijke achtergrond in e-commerce en fashion, gecombineerd met een visie om een project op te zetten voor de lange termijn waarmee we echt impact kunnen maken.
We zijn gaan onderzoeken waar onze interesses en expertise het beste tot hun recht zouden komen, en stuitten zo op het concept van personal shopping. Hierin zagen we niet alleen iets wat goed bij ons paste, maar ook een enorme kans vanuit onze duurzame en langetermijnvisie.
Het idee ontstond om een personal shopping service aan te bieden met tweedehandskleding, waarbij we het gemak van shoppen (wat juist lastig is met vintage kleding vanwege alle tijd die je kwijt bent om de juiste items te vinden) combineren met winkelen op een duurzame manier. Deze combinatie is uniek en sluit perfect aan bij wat de moderne consument zoekt: gemak, duurzaamheid en persoonlijke stijl.
Wat maakt Revife uniek? Wat is de missie van Revife?
Revife is uniek omdat we persoonlijke styling combineren met duurzaamheid. We stellen speciaal voor onze klanten boxen samen met zorgvuldig geselecteerde tweedehandskleding, en maken dit toegankelijk voor iedereen – niet alleen voor de happy few.
Onze missie is om duurzame mode de nieuwe standaard te maken door hoogwaardige tweedehands en duurzaam geproduceerde kleding toegankelijker, stijlvoller en persoonlijker te maken.
Onze visie is om:
- De manier waarop mensen kleding consumeren te herdefiniëren door duurzaam winkelen moeiteloos en aantrekkelijk te maken.
- Textielafval te verminderen en een circulaire economie te bevorderen waarin kleding een tweede leven krijgt.
- De winkelervaring te personaliseren, zodat klanten kleding ontvangen die past bij hun stijl, maat en levensstijl.
Wat ons echt onderscheidt, is dat we het voor consumenten mogelijk maken om te blijven ‘consumeren’ – want dat is iets waar mensen nu eenmaal behoefte aan hebben – maar dan zonder schuldgevoel en op een manier die juist goed is voor de planeet.
Hoe verloopt het stylingproces precies achter de schermen? Wat gebeurt er nadat iemand de stijlquiz ingevuld heeft?
Het proces begint wanneer een klant de vragenlijst op onze site invult met vragen over stijlvoorkeuren, maten en specifieke wensen. Deze informatie helpt ons om de persoonlijke stijl te begrijpen. Vervolgens rekent de klant af voor de stylist fee, waarna de verzending en retour volledig kosteloos zijn.
Na het invullen van de vragenlijst neemt de persoonlijke stylist contact op met de klant om eventuele aanvullende details te bespreken en wensen verder af te stemmen. Zo vragen we bijvoorbeeld om foto’s op te sturen van kleding die de klant mooi vindt, van zichzelf of van internet – een soort moodboard.
Achter de schermen gaat het proces dan als volgt: de stylist analyseert het profiel van de klant en de aanvullende informatie die is gedeeld. Vervolgens stelt de stylist een preview samen van wat zij in gedachten heeft en deelt deze met de klant. Op basis van de feedback hierop stelt de stylist de definitieve box samen.
Op basis van de ingevulde vragenlijst en het gesprek met de stylist wordt een selectie van 13 tot 15 items samengesteld.
Na overeenstemming over de selectie stelt de styliste drie outfits voor de klant samen. De klant kan de kledingstukken op zijn/haar gemak thuis passen. Er wordt alleen betaald voor wat de klant houdt. Elke box bevat een gedetailleerde prijslijst, zodat klanten de kosten van elk item kennen. Klanten kunnen de items die ze leuk vinden houden en de rest gratis retourneren. Retouren worden verwerkt via een eenvoudig retourportaal, wat het proces naadloos maakt.
Wat gebeurt er met de kleding die klanten terugsturen? Zijn deze kledingstukken nog bruikbaar? Of proberen jullie retourstromen net te beperken?
De geretourneerde items worden zorgvuldig verwerkt en krijgen opnieuw een kans in een andere garderobe. We werken samen met een Zweedse vintage verkoper met een distributiecentrum in Duitsland. Zij zorgen ervoor dat geretourneerde items opnieuw worden geïnspecteerd en een nieuwe bestemming krijgen.
We proberen retourstromen te beperken door onze styling zo persoonlijk en nauwkeurig mogelijk te maken, maar we begrijpen dat niet alles perfect kan passen of bevallen. Dat is juist de kracht van ons model: klanten kunnen zonder risico verschillende items uitproberen en alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk willen houden.
Hoe selecteren jullie de kledingstukken? Hebben jullie hiervoor partners? Of werken jullie samen met bepaalde merken? Hoe gaan jullie hierbij juist te werk?
We werken samen met een Europees bedrijf dat een groot warehouse heeft. Zij garanderen de kwaliteit van de kleding. Daar kopen onze stylistes de kleding in. Wat er terugkomt, gaat weer retour en komt uiteindelijk weer in de kast van iemand anders te hangen.
Naast tweedehandskleding hebben we ook een kleine selectie aan duurzame basics in ons assortiment. Dit is kleding van het Duitse merk ‘JannJune’ uit Hamburg dat aan onze strenge duurzaamheidseisen voldoet. Bij Revife staat duurzaamheid voorop in alles wat we doen, en daarom werken we alleen samen met een selectief gekozen merk met gecertificeerde duurzame productiemethoden. Wij geloven dat nieuwe kleding alleen verantwoord is wanneer deze bijdraagt aan de oplossing in plaats van het probleem.
De combinatie werkt als volgt: de duurzaam geproduceerde items fungeren voornamelijk als essentiële basics – denk aan goed passende T-shirts, tijdloze blouses of perfect zittende jeans – terwijl de vintage stukken meer uitgesproken statement-items zijn die je look uniek maken. Zo combineren we het verlengen van de levensduur van bestaande kleding met het ondersteunen van merken die de mode-industrie daadwerkelijk transformeren naar een duurzamer model.
Jullie leggen de nadruk op ‘wat écht staat’. Hoe zorgen jullie ervoor dat klanten zich goed voelen in hun kleding? En wat zou je klanten willen meegeven over bewuster omgaan met kleding en stijl?
Revife elimineert de stress van traditioneel winkelen door het gemak van een persoonlijke stylist te combineren met de milieubewuste voordelen van tweedehands en duurzame mode. Elke box wordt samengesteld met persoonlijke styling in gedachten, zodat outfits elkaar aanvullen.
We zorgen ervoor dat klanten zich goed voelen in hun kleding door echt te luisteren naar hun voorkeuren, maar hen ook te verrassen met items die ze zelf misschien niet zo snel zouden uitkiezen.
We hebben een hekel aan fast fashion: veel consumeren en de kleding vervolgens binnen één seizoen weer weggooien. Dit is echt verschrikkelijk en deze beweging willen we tegengaan. Consumenten willen consumeren, altijd de nieuwste trends en dat voor de laagste prijs. Maar dit komt met een consequentie: enorme bergen aan kleding die na één keer dragen letterlijk verbrand worden. De impact hiervan op ons milieu is verschrikkelijk.
Het kopen van tweedehandskleding komt met wat extra uitdagingen. In fysieke winkels ben je afhankelijk van wat er op dat moment hangt en moet je geluk hebben om iets te vinden dat past en wat je nodig hebt. Online winkelen biedt meer keuze, maar het risico bestaat dat een kledingstuk toch niet helemaal goed zit of niet helemaal overeenkomt met de verwachting.
Hoge kwaliteit, duurzame kleding is de oplossing. Met onze expert stylisten hoeft dit voor de consument alsnog niet veel tijd te kosten – want we begrijpen dat vintage shoppen veel tijd kost wat veel mensen niet hebben of er in ieder geval niet voor over hebben.
Jullie werken ook samen met de non-profit organisatie Trees for the Future, waarom deze keuze?
Naast het terugdringen van de CO2 uitstoot en het gebruik van water wilden we middels het planten van bomen onze positieve impact nóg groter maken. We kwamen in contact met TREES en waren er vrij snel uit. Hun waarden en visie sluiten heel goed aan bij die van ons. Per bestelde kledingbox planten we dus namens de klant een boom in samenwerking met TREES.
Als jullie één ding mochten veranderen aan de mode-industrie, wat zou dat dan zijn?
Als we één ding zouden mogen veranderen aan de mode-industrie, dan zou dat de wegwerpcultuur zijn. De mode-industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarbij komen nog de problemen rondom waterverbruik, chemische vervuiling en de uitbuiting van arbeiders in lagelonenlanden. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 100 miljard kledingstukken geproduceerd. De gemiddelde Europeaan koopt elk jaar 26 kilo aan textiel en gooit 11 kilo weg, soms al na een of twee keer dragen. Dit enorme volume zorgt voor gigantische hoeveelheden afval en vervuiling. 87% belandt op de vuilnisbelt of wordt verbrand. Slechts 1% wordt gerecycled tot nieuwe kleding.
We willen een systeem zien waarin kleding wordt gewaardeerd, gerepareerd en doorgegeven in plaats van weggegooid. Kleding moet weer gezien worden als een investering in plaats van als een wegwerpartikel. Dit vraagt om een fundamentele verandering in hoe merken produceren, maar ook in hoe consumenten kopen en omgaan met hun garderobe.
Tot slot: wat is jullie droom voor Revife, voor nu en op langere termijn?
Onze droom is simpel maar ambitieus: het herstructureren van de kledingindustrie. Dit is onze visie en we zijn hiervoor denk ik goed op weg. We kijken graag vooruit, maar het maakt ons ook trots om te zien wat we in slechts een jaar al neer hebben kunnen zetten. Op 24 mei 2025 vieren we namelijk ons 1-jarig jubileum.
Op langere termijn (1-3 jaar) willen we Revife positioneren als de toonaangevende personal styling service voor duurzame mode.
We geloven écht dat wij de kledingindustrie kunnen hervormen. Ons concept resoneert met onze doelgroep en we zijn onderdeel van een beweging waar steeds meer mensen bij gaan horen. Het kan simpelweg niet langer zo doorgaan zoals het nu gaat.
Bij Revife dromen we van een toekomst waarin duurzame mode niet langer een niche is, maar dé standaard. Een toekomst waarin consumenten nog steeds kunnen genieten van het plezier van nieuwe kleding, maar dan op een manier die goed is voor de planeet.
We wensen jullie alle succes én proficiat met jullie eerste verjaardag! Meer weten over Revife? Neem dan een kijkje op www.revife.nl of @revife.nl
Vertel jij ook graag jouw verhaal in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@sustainableliving.be